Estetika i udobnost

Evo kako adaptacijom stvoriti hram relaksacije i čistoće!

Evo kako adaptacijom stvoriti hram relaksacije i čistoće!
Foto: Dom i vrt
1/12
03.09.2013.
u 00:10

Planirani uporabni vijek kupaonice je oko 20 godina, zato razmislite o okolnostima koje se u tom roku mogu promijeniti

Možda i više od svih ostalih stambenih prostora, u suvremenom ritmu života kupaonica je jedno od rijetkih mjesta gdje imamo vremena samo za sebe te sasvim zasluženo kod mnogih uživa status hrama relaksacije i čistoće.
Svatko od nas ima svoju zamisao idealne kupaonice, ali sretnici među nama koji su imali priliku uređivati svoju kupaonicu znaju da je riječ o ozbiljnom zahvatu.


Prije nego što uopće počnemo razmišljati o estetici, izuzetno je važno spomenuti da svaka ozbiljna adaptacija kupaonice počinje od sagledavanja tehničkih aspekata koje nova kupaonica mora zadovoljiti.
Skupe posljedice
Kupaonica je u pravilu tehnički najzahtjevniji dio stana te ignoriranje nekih od tih aspekata kasnije može imati vrlo skupe posljedice.
Tako u obzir treba uzeti stanje konstrukcije (naročito kod starijih zgrada) te odrediti metodu izvedbe hidroizolacije, treba procijeniti stanje instalacija vodovoda i kanalizacije, starost i stanje bojlera (naročito plinskog!), stanje postojeće elektroinstalacije, vrstu i raspored rasvjetnih tijela te način provjetravanja. Već u ovoj fazi planiranja preporučljivo je zatražiti pomoć stručnjaka.

Zašto ne biste i kupaonicu obogatili upečatljivim detaljima poput raskošnog ogledala? No, oprezno s tamnim bojama koje mogu dati dojam da je kupaonica znatno manja nego što uistinu jest

Jednom kad su tehnički aspekti utvrđeni, potrebno je razmisliti o načinu korištenja kupaonice. Ujedno, u obzir treba uzeti i planirani uporabni vijek kupaonice od dvadesetak godina te razmisliti o okolnostima koje se u tom roku mogu promijeniti (prinove, odlazak djece, smanjena pokretljivost itd.).
Pomoć stručnjaka je gotovo obvezna u ovoj fazi planiranja jer treba uzeti u obzir tehničke aspekte adaptacije te ih integrirati u konačno rješenje.
Napokon, kad je tlocrtna dispozicija kupaonice definirana i kad su tehnički izazovi većinom riješeni, možemo razmisliti o estetskom aspektu svoje kupaonice iz snova.

Umirujući, neutralni tonovi i jednostavniji koloristički prijelazi, osvježeni detaljima, stvorit će nenametljiv i ugodan prostor u kojem ćete dugo vremena uživati

Na tržištu je dostupan izdašan spektar obloga podova i zidova za kupaonice, kao i sanitarne opreme, pa je prije konačnog odabira preporučljivo posjetiti više specijaliziranih trgovina. Izbor je zaista velik pa će naposljetku u ovoj fazi vjerojatno presuditi cijena proizvoda.
Neutralni tonovi
Govoreći o oblogama poda i zidova, treba znati da u manjim, umjetno osvijetljenim prostorima valja ili izbjegavati tamne i teške tonove ili ih treba koristiti racionalno i odmjereno. Kupaonica isključivo u tamnim tonovima može biti izuzetno decentna, ali daje dojam da je manjih dimenzija. Ujedno, u takvim je prostorima potrebno planirati jaču rasvjetu.

Posuda za četkicu 
 190 kuna, Modus
Žive boje stvaraju dojam razigranosti i mladosti. Idealne za jutarnje razbuđivanje i radosti novog dana, postoji rizik da s vremenom počnu zamarati. I u ovom slučaju potrebno je s pažnjom odmjeriti količinu “živosti” koju unosimo u prostor. Isto pravilo vrijedi i za mozaik, izuzetno moćan i bogat oblikovni element koji treba znati upotrijebiti.
U konačnici, “srednji” put se pokazuje kao idealan za oblikovanje kupaonice koja treba pružiti dugotrajan osjećaj svježine i mira – umirujući, neutralni tonovi i jednostavniji koloristički prijelazi, osvježeni zgodnim, dobro smještenim detaljima, stvorit će nenametljiv i ugodan prostor u kojem ćete dugo vremena uživati.
Ne štedite na dobrim artiklima u kupaonici:
1. Prije adaptacije konzultirajte se sa stručnjacima
Kupaonica je tehnički najzahtjevniji dio stana, a pogreške mogu biti skupe!
2. Provjerite stanje instalacija i uređaja u kupaonici
Naknadne intervencije neplanirano poskupljuju investiciju.
3. Dobro se informirajte o kvaliteti proizvoda koje ćete ugraditi
U slučaju kupaonice najjeftinije nije uvijek i najbolje.
Do savršenog skrivenog vodokotlića
Odabir vodokotlića može biti jedna u nizu rutinskih kupnji, ali se može pretvoriti i u važan odabir kvalitete, dizajna i higijene koji će jamčiti višegodišnju sigurnost u kupaonici.

Posuda za sapun 109 kuna, Kika

Manje kupaonice iziskuju veće izmjene, ali to ne mora biti pravilo. Geberitov know-how sistem pruža instalaterima vodokotlića lakši pristup samoj instalaciji. Preporučuje se instalacija ugradbenog sustava koji je skriven u zidu i ostavlja više prostora u kupaonici. Geberitovi ugradbeni elementi za WC koji sadrže ugradbeni vodokotlić Sigma ili Delta imaju i cijev potrebnu za priključak za uređaj AquaClean – tuš WC koji pruža maksimalnu higijenu.

NE PROPUSTITE: VIDEO Kuhinjski zidovi bez pločica i fuga? Pogledajte druga rješenja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije