pametno planiranje

10 savjeta domaće dizajnerice za uređenje kuhinje koja će savršeno odgovarati prostoru

Darko Mihalić
27.03.2023.
u 12:15

Suvremene kuhinje prostori su gdje se provodi velika količina vremena te one danas ne služe samo za spravljanje obroka već su i mjesta okupljanja i zadržavanja

Za razliku od tradicionalnih kuhinja naših prabaka i baka kada su iste bile zatvorenih struktura i „sakrivene“ u svoje zasebne prostore, suvremene kuhinje prostori su gdje se provodi velika količina vremena te one danas ne služe samo za spravljanje obroka već su i mjesta okupljanja i zadržavanja, kako ukućana tako i gostiju. Samim tim prirodna je i potreba da kuhinje budu, ne samo kvalitetom, ergonomijom, funkcionalnošću i sigurnošću usklađene, nego i stilskim i vizualnim identitetom. To su i dinamični prostori koji evoluiraju kako bi se mijenjali ovisno o potrebama svojih vlasnika.

Foto: Lesnina

Vrlo su često i otvorenog, „open – space“ tipa, povezane sa dnevnom zonom što samim time i zahtijeva usklađivanje stilskih smjerova.

Nekoliko je smjernica koje mogu pomoći da kuhinja u potpunosti zadovolji očekivanja vlasnika:

Pravilno planiranje vrlo je važno. Ono će ovisiti o potrebama vlasnika, dimenzijama prostora, cjelokupnom stilu uređenja stana, položaju i količini prirodne rasvjete, postojećim instalacijama (voda, odvod, plin) i mogu li se iste po potrebi premještati.

Foto: Darko Mihalić

O dimenzijama prostora ovisit će veličina i oblik kuhinje; hoće li ona biti L oblika, linijska, paralelna, C oblika ili pak kuhinja s otokom.

Vrlo je važno da su vam osnovne radnje u kuhinji (spremanje/čuvanje hrane, priprema hrane, termička obrada i sl.) nesmetane i da se po njoj možete isto tako, nesmetano, kretat, te da ne gubite dodatno vrijeme jer vam je, npr., hladnjak predaleko od sudopera. Zato ne zaboravite na tzv. „funkcionalni trokut“ kojeg formiraju tri točke: hladnjak, sudoper i kuhalna ploča( taj trokut je nemoguć kod linijskog stila  kuhinje). Te tri točke bi trebale biti dovoljno blizu jedna drugoj tako da priprema obroka bude učinkovita( stranice tog zamišljenog trokuta ukupno bi trebale iznositi 4 – 7m ).

1/12

Prilikom organiziranja izgleda kuhinje vrlo se često „potkradaju“ pogreške koje bi trebalo izbjegavati; štednjak ne bi trebao biti ispod prozora niti odmah do sudopera, a sudoper nikako ispod prozora s niskim parapetom, a pećnica ne bi smjela biti postavljena previsoko.

Lesnina Dieter Knoll kuhinja
Foto: Lesnina

Niska radna ploha isto tako nije preporučljiva. Svakako treba voditi računa o udaljenosti elemenata u kuhinji; nasuprotni elementi trebali bi biti udaljeni 110 – 120 cm  da prilikom otvaranja  vrata elemenata ili perilice posuđa još uvijek ima mjesta i za nesmetan prolaz.

Kuhinje s „otokom“ danas su jedan od najzastupljenijih tipova kuhinja koji ne zahtjeva nužno i veliki prostor; one su otvorene i primamljive, posebno ako imaju organizirano sjedenje oko otoka jer omogućavaju neprestanu interakciju ukućana ili gostiju sa osobom koja priprema hranu, a da se na narušava već spomenuti funkcionalni trokut.

Foto: IKEA

No, ako postavljate otok dobro promislite gdje i kako ćete ga smjestiti; on nikako ne smije blokirati prostor ispred glavnih uređaja ( pećnica, perilica posuđa, frižider) , a isto tako ne smije biti niti previše udaljen da vam svaki od uređaja bude nadohvat ruke.

Kakav god tip ili stil kuhinje preferirate vrlo je važan izbor materijala; čvrstoća, trajnost, materijali koji se lako održavaju, koji su vodootporni te otporni na visoke temperature.

Lesnina Novel kuhinja
Foto: Lesnina

Mramor je, na primjer, vrlo efektan i elegantan , no ima vrlo stroge zahtjeve za održavanje i čišćenje.

Razmišljajte o načinu i koliko vam je prostora potrebno za skladištenje; kuhinje koje nemaju „viseće“ elemente vrlo su atraktivne, no zahtijevaju druge načine skladištenja stvari (posuđa, malih kućanskih aparata i sl.), pa ukoliko ne postoji ta mogućnost, dobra konfiguracija skladištenja na zidu može biti od velike koristi. To mogu, osim zatvorenih elemenata biti i otvorene police, kuke na zidu na koje se može objesiti kuhinjski pribor, a koje mogu biti vrlo estetski efektne.

Foto: IKEA

Vrlo važna za kuhinju je rasvjeta; prirodno svjetlo, umjetno glavno svjetlo, radno (svjetlo iznad radne plohe), svjetlo za blagovanje ( ako je blagovaonica sastavni dio kuhinje) te dekorativno.

 Ukoliko kuhinja ima dnevno svjetlo najbolje je da ono pada sa lijeve ili sa prednje strane radne plohe.

Uz kupaonicu, kuhinja je prostorija koju treba pomno planirati jer osim estetskih ona treba zadovoljiti i funkcionalne, tehničke i sigurnosne kriterije.

Foto: IKEA

Vjerojatno je i najvažnije prostorija u domu jer okuplja, mjesto je kulinarske kreacije i bez nje dom ne bi bio potpun. Zato nije uzaludno uložiti malo više truda i pretvoriti vašu kuhinju u lijep i funkcionalan prostor.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije