Philadelphus coronarius

Pajasmin

pajasmin
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Pajasmin je dražestan mirisni listopadni grm do 3 m visine, rado viđen u vrtovima.

Listovi su nasuprotni s dugom peteljkom, na licu tamnozeleni, a na naličju svjetliji. Cvjetovi bijele boje javljaju se u lipnju i srpnju, kadšto i ranije, jako su mirisni, do 4 cm u promjeru i nalaze se u grozdastim cvatovima.

Potrebno je znati da se cvjetovi koji će cvjetati sljedeće godine stvaraju na mladim izbojima nakon cvatnje tekuće godine. Stoga će se redovita i obilna cvatnja osigurati redovitim orezivanjem grana koje su već cvjetale. Tom prilikom potrebno je ukloniti sve grane koje su nosile cvjetove, nakon što oni ocvatu. Rez treba biti neposredno iznad vanjskog pupa.

Zbog svojih dekorativnih svojstava pajasmin se osim u vrtovima sadi i u parkovnim nasadima. Lijepo izgleda posađen u skupine, ali i pojedinačno kao soliterna biljka.

Za uspješan rast potrebno mu je mnogo sunca te plodno i svježe tlo.

Postoji i velik broj kultivara, od kojih su zanimljivi oni s bijelo prošaranim listovima ili bijelim cvjetovima nježno obojenim kestenjastom ili ružičastom bojom.

Primjena: za sadnju u vrtu i parkovima pojedinačno ili u skupinama

Napomena: vremenom će biti potrebno odrezati stare grane sve do razine tla

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?