Anethum graveolens

Kopar, dil

Kopar
Thinkstock
01.12.2016.
u 00:00

Biljka tankih, končastih listova i žutoga cvijeta koju najčešće koristimo kao začin došla je u Europu iz jugoistočne Azije još u 1. stoljeću. Stari Rimljani vjerovali su da im koprovo ulje namazano po tijelu daje snagu, a Grci su ga upotrebljavali kao sredstvo za smirenje. Poznat i pod nazivom dil i slatki janež, kopar se danas najviše proizvodi u Mađarskoj, ali ne samo za potrebe kulinarstva, nego kao i lijek.

Riječ je o jednogodišnjoj biljci koja naraste od 30 do 110 cm visine i koja cvjeta od maja do kolovoza. Sadi se s prvim mrazevima na tlo izloženo suncu i bogato humusom. I sama biljka kao i plod ima intenzivan i aromatičan, lako prepoznatljiv miris koji se stavlja u salate, umake, variva i juhe. No, kada želite koristiti kopar kao lijek, onda uzmite samo plod od kojeg se pravi bezbojno eterično ulje.

Kopar je bogat vitaminima A, C i B9 (folna kiselina) te mineralima bakra, kalija, željeza i magnezija. Narodna medicina ga upotrebljava kao sredstvo za poboljšanje apetita, smanjenje visokog krvnog tlaka i kolesterola te protiv upale dišnih puteva. Ako imate problema s povraćanjem, čaj od kopra će ga zaustaviti, kao i grčeve i nesanicu.

Primjena: U teglama i u gredicama.

Napomena: Izbjegavajte saditi kopar pored ili blizu komorača jer se mogu lako međusobno oprašivati. Svakako napravite razmak između sadnica oko 23 cm.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?