Ipheion uniflorum

Ipheion uniflorum

Ipheion uniflorum
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Domovina ove biljke je Južna Amerika, točnije Argentina i Peru. Prvi su put ove biljke opisane još negdje 1830. godine. No, otada traje bitka kamo ovu vrstu staviti pa ju neki ubrajaju u rod Brodiaea, neki u Tristagm, a neki u Triteleia.

Njezine lukovice i blijedozeleni listovi mirišu na češnjak. Listovi su čupavi, donji, linearni, blijedo do sivkasto zeleni. Pojedinačni su cvjetovi ugodna mirisa. Lukovice se sade u rujnu i listopadu na dubinu od 3 do 6 cm. Biljku treba redovito čistiti od korova. Također treba uklanjati i uginule listove te cvjetne stabljike u kasno ljeto.

Kada listovi uginu, lukovice se vade iz zemlje i odvajaju te odmah presađuju. Svake dvije ili tri godine u jesen biljke obvezno treba podijeliti i presaditi jer će brzo prenatrpati mjesto na kojemu su posađene.

Primjena: izvrstan pokrivač tla, za kamenjare ili pak ispred gredica, ispred grmlja ili ispod drveća, dobra lončanica za hladne staklenike.

Napomena: Ako se iz nekog razloga lukovice moraju pohraniti do jeseni prije sadnje, onda se moraju držati na hladnome, ali se ne smiju niti presušiti niti smiju postati vlažnima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?