Heuchera

Koraljni zvončić

koraljni zvoncic
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Koraljni zvončić je trajnica koja zahvaljujući gustom jastučastom rastu i mnoštvu sitnih zvonastih cvjetića na izdignutim cvatnim stapkama sve češće nalazi mjesto u našim vrtovima. Prosječna mu je visina 40–60 cm, a uzgaja se kao pokrivač tla u miješanim gredicama ili uz rubove stazica te u uzgojnim posudama.

Rabi se i kao rezano cvijeće. Jarka koraljna boja cvjetića te u nekih kultivara crveni listovi oživljavaju i sjenovite dijelove vrta, a posebno se lijepo ističe ako su u pozadini tamnozelene biljke.

Lagano se uzgaja u vlažnim tlima s dosta organske tvari i dobre ocjeditosti. Prija mu lagana sjena, a u sjevernijim krajevima osunčan položaj. Na izravnu su suncu boje listova i cvjetova intenzivnije. Svakih nekoliko godina, kada sredina biljke postane drvenasta, treba ju razmnožiti dijeljenjem. U hladnijim predjelima treba prije zime ovu zimzelenu biljku pokriti malčem (slama, grane crnogorice).

Primjena: u miješanim gredicama, uz rubove stazica, u uzgojnim posudama, za rez.

Napomena: Odstranjivanjem ocvalih cvatova produljuje se cvatnja, a bujnija cvatnja dobije se posipanjem vrtnog komposta oko biljke u rano proljeće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?