Hemerocallis

Graničica

granicica
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Graničica je trajnica koja se rado uzgaja u vrtovima, a svoju popularnost zahvaljuje privlačnim cvjetovima na elegantnim cvatnim stapkama. Svaki pojedini cvijet traje samo jedan dan, ali stalno se otvaraju drugi pa je cvatnja dugotrajna.

Dobro razvijena biljka može tijekom jedne sezone cvatnje, u razdoblju od početka do kraja ljeta, dati do 400 cvjetova. Ritam cvatnje ovisi i o svojstvima kultivara pa se sadnjom različitih kultivara postiže kontinuirana cvatnja tijekom cijeloga ljeta. Sadi se u miješane gredice s trajnicama, kao soliter ili u bilo kojem kutku vrta koji treba oživiti. Graničica se brzo širi tako da za nekoliko godina postane dominantnom.

Za bolju cvatnju treba joj osigurati osunčano mjesto iako dobro podnosi i laganu sjenu. Najbolje je lagano kiselo tlo s dosta organske tvari i s dobrom ocjeditošću. Iako dobro podnosi sušu, redovitim zalijevanjem postiže se bujnost i bogata cvatnja. Više se zalijeva u pjeskovitu tlu. Redovitim odstranjivanjem ocvalih cvjetova sprječava se stvaranje sjemena i postiže bogatija cvatnja. Razmnožava se dijeljenjem svake 3-4 godine u rano proljeće ili neposredno nakon cvatnje.

Primjena: soliterno, u miješanim gredicama.

Napomena: Za razliku od mnogih drugih trajnica graničica se dugo uzgaja na istome mjestu i s vremenom samo dobiva na kvaliteti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?