Buddleja davidi

Ljetni jorgovan

ljetni jorgovan
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Rod se sastoji od preko 100 vrsta i kultivara. Većina kultiviranih vrsta potječe iz Kine, ali se također pojavljuje u Africi, na Madagaskaru, u južnoj Aziji i Južnoj Americi, gdje ima puno tropskih i suptropskih vrsta buddleje. Ova biljna vrsta se sastoji od zimzelenog i listopadnog grmlja, a manjim dijelom od drveća nižeg rasta, uglavnom kratka vijeka.

Buddleja davidii je vrlo popularna biljna vrsta, koja brzo raste i lako se uzgaja, s obzirom na to da je vrlo skromna glede tla pa uspijeva i na suhim, siromašnim tlima. Tolerira i gradska zagađena i alkalična tla. Nazvana je prema francuskom misionaru jezuitskog reda Pereu Armandu Davidu, koji ju je doveo u London u 19. stoljeću iz Kine. Najčešće se sadi na gredice.

Buddleja ima male cjevaste cvjetove intenzivna mirisa, koji se pojavljuju u gustim klasovima na vrhovima grana ili kadšto u manjim skupinama uzduž grane. Raspon boja ide od ružičaste, svijetloljubičaste, purpurne, narančaste do žute. Listovi su kod većine vrsta zašiljeni, na naličju obično valoviti i rastu u suprotnim parovima.

Primjena: najčešće se sadi na gredice, balkone i terase, uz vrtne staze, na krovni vrt.

Napomena: Točan naziv je Buddleja iako se ustalilo i često se piše Buddleia prema botaničaru i rektoru Essexa iz 17. stoljeća Adamu Buddleu. Ova biljna vrsta je magnet za leptire i muhe koje vole obilaziti mirisne cvjetove koji mirišu na med i bogati su sokom. Možete ih posaditi uz stazu gdje će širiti divan i zamaman miris. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?