VRTLARSKI DNEVNIK

Zaštita rajčica od plamenjače u vrtu

Kornelija
Foto: Nino Šoštarić
1/5
20.07.2015.
u 11:11

Ljetne vrućine i vlaga idealni su uvjeti za pojavu bolesti rajčica. Zaštitite li ih na vrijeme ekološkim sredstvima, uživat ćete u bogatom urodu i zdravim plodovima...

Ako ste ikada uzgajali rajčicu, vjerojatno ste se barem jednom susreli s plamenjačom, tipičnom ljetnom bolesti koja može potpuno uništiti naš trud. Prvi znakovi pojavit će se na donjim listovima i naizgled djelovati kao da su se vrhovi slučajno osušili i požutjeli. Primijetite li da se to dogodilo, reagirajte odmah i potražite rješenje u nekom od ekoloških sredstava ili pripravaka.

U suprotnom, bolest će se proširiti i zahvatiti polako stabljike i gornje listove, sve dok potpuno ne zacrni cijelu biljku kao da ju je zahvatio plamen (otuda i naziv plamenjača). U tom slučaju nastradat će i plodovi koji će također djelomično pocrnjeti, otvrdnuti i tako postati potpuno neupotrebljivi.

Foto: Nino Šoštarić
Soda bikarbona odlično je lužnato sredstvo koje se koristi u borbi protiv plamenjače

SODA BIKARBONA
Soda bikarbona (natrij hidrogen karbonat) bijeli je prah bez mirisa, blago lužnata okusa. Sastavni je dio praška za pecivo pa je tako i potpuno neškodljiv kao zaštitno sredstvo u organskom uzgoju. Ja koristim sodu bikarbonu i u borbi protiv pepelnice na tikvicama, ali i kao odličnu preventivu protiv plamenjače. Zahvaljujući alkalnoj reakciji koja se stvara nakon prskanja po listovima, gljivice ne mogu više živjeti i ugibaju. Pripravak se priprema tako da u prskalicu od dvije litre stavite dvije žlice sode bikarbone, nekoliko kapi biljnog ulja (npr. suncokretova) i nekoliko kapi tekućeg deterdženta (po mogućnosti ekološkog) koji će pomoći da se tekućina bolje raspršuje. U slučaju pojave plamenjače biljku sa svih strana prskajte svakih 7 dana.

Foto: Nino Šoštarić
Kadifice su dobri susjedi rajčicama jer svojim mirisom odbijaju štetne kukce

MLIJEKO
Kada sam prije mnogo godina prvi put spomenula kombinaciju mlijeka i vode u zaštiti rajčica, mnogi su me u čudu gledali. No oni koji su me poslušali, uvjerili su se da taj jednostavan pripravak ipak funkcionira. Za razliku od sode bikarbone koja stvara alkalnu reakciju na listovima, mlijeko djeluje zahvaljujući svojim antibiotičkim svojstvima. Upravo zato neki vrtlari nisu imali uspjeha jer su koristili mlijeko iz tetrapaka koje se priprema od mlijeka u prahu i vode pa nema nikakav učinak. Obično kravlje mlijeko, ili još bolje kozje, treba pomiješati u omjeru 1:10 (1 dl mlijeka na 1 l vode) i prskati sa svih strana listova (osobito s donje strane), također jedanput na tjedan.

Foto: Nino Šoštarić
Recept naših baka: mlijeko i voda učinkovito djeluje kao preventivno sredstvo

EKOLOŠKA SREDSTVA
Ozbiljniji uzgajivači ekoloških rajčica vjerojatno će posegnuti za zaštitnim sredstvom koje je dozvoljeno u ekološkoj proizvodnji. Zapravo, da se točnije izrazim, radi se o sredstvu koje se naziva ojačivač bilja iako se koristi kao zaštitno sredstvo. Ja obično koristim Mycosin, sredstvo na osnovi sumporasto-kisele glinice i biljnih ekstrakata. Odlično je kombinirati ga s preparatom od preslice (Equisetum arvense) koji se može kupiti, ali i jednostavno pripremiti. Budući da preslica sadržava visoki udio silicija, elementa koji jača kutikulu lista, a time i otpornost biljke, preslicu treba kuhati u vodi oko 30 minuta. Ocijeđenu i ohlađenu tekućinu koristite razrijeđenu vodom u omjeru 1:10.

Foto: Nino Šoštarić
Preslica je biljka puna silicija koji osnažuje biljke u borbi protiv gljivičnih bolesti

>>Kako oblikovati zdrave rajčice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije