Pravni 
savjeti

Zaprijetila mi je policijom, ja ne želim sukob. Što mi je činiti?

Zaprijetila mi je policijom, ja ne želim sukob. Što mi je činiti?
Ivica Galović/Pixsell
22.02.2013.
u 22:26

Čitatelj pita:

Čitatelj pita:
Već više godina posjedujem zemlju, odnosno voćnjak koji obrađujem i ubirem plodove. Voćnjak sam stekao po ugovoru s vlasnikom koji mi ga je dao na korištenje uz obvezu da mu svake godine dajem dio uroda. Prije nekoliko dana jedna mi je susjeda mi je zapriječila prilaz voćnjaku i zaprijetila da će, uđem li, zvati policiju. Rekla je da je ona kupila voćnjak te da je on sada njezin i da može raditi s njim što hoće. Tada sam se povukao ne želeći sukob, ali smatram da na voćnjak polažem određena prava pa me zanima što mogu pravno poduzeti, piše čitatelj B.
Odgovor stručnjaka:

Pod pretpostavkom da ste posljednji savjestan i miran posjednik spomenutog voćnjaka te da još traje ugovor ili usmeni dogovor o njegovu korištenju, uživate pravnu zaštitu. Stoga možete zatražiti posjedovnu zaštitu u postupku zbog smetanja posjeda pred nadležnim sudom ili putem samopomoći. U slučaju samopomoći možete sami vratiti posjed primjenom sile koja će biti primjerena okolnostima.

Postupak morate pokrenuti u trideset dana od saznanja za čin smetanja i počinitelja, a najkasnije godinu dana od dana nastalog smetanja. Postupak se provodi kao hitan. U tužbi zatražite da se utvrdi da druga osoba provodi smetanje posjeda, način izvršenja smetanja, nalog da se vrati prijašnje posjedovno stanje te da se druga osoba u budućnosti suzdrži od smetanja. No, ako je vlasnik s kojim ste sklopili ugovor o korištenju voćnjaka stvarno prodao voćnjak i ako je ugovor o korištenju prestao, pravna zaštita bit će ograničena na vrijeme važenja ugovora kada ste bili savjestan posjednik, a nakon toga ćete voćnjak morati predati u posjed novom vlasniku.

NE PROPUSTITE: Pravni savjeti: Kako pošteno utvrditi među

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije