LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Ne uspijeva vam uzgojiti lijep travnjak? Zamijenite ga cvjetnim prekrivačima

Sjenovita mjesta su vrlo nepovoljno tlo za uzgoj trave. Umjesto nje, zasadite neke druge vrste poput cvjetnih jastučastih perena, modno trave ili pak djeteline i ukrasne koprive
02. kolovoza 2019. u 09:24 0 komentara 14606 prikaza
perene umjesto trave
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/16

Često nam ne polazi za rukom uzgojiti gust, lijep i zelen travnjak poput tepiha. Razlozi za taj neuspjeh mogu doista biti brojni – od nezgodne pozicije, nedovoljne njege, odabira krivog sjemena, blizine neobrađenih područja tj. okućnica s kojih dolazi korov...

Da bi travnjak bio poput spomenutog tepiha, potrebno je puno truda, ali i informiranosti. Upravo u procesu prikupljanja informacija možemo doći do razloga koji je doveo do neuspjeha. Jedan od njih svakako je loša pozicija u kojoj ni najspretnijem vrtlaru neće poći za rukom postići dobar travnjak.

Primjerice, mjesta izložena jakom suncu ili pak ona koja se nalaze u sjenovitim područjima znaju biti nakritičnije lokacije za uzgoj trave. Stoga ne bi bilo loše da razmislite o sadnji drugog biljnog pokrivača, koji usto ima još i divne cvjetove.

Dobar prijedlog su djetelina, mondo trava te perene poput ajuge ili pak ukrasna kopriva. Što ih gušće sadite, brže će narasti.

Ajuga na na naslovnoj fotografiji je idealno rješenje – neće rasti u visinu nego će se širiti poput travnjaka, a prekrasni cvjetovi bit će glavna atrakcija na vašoj okućnici. Sivo zeleni cvjetovi ukrasne koprive također neće puno narasti (maksimalno 20 cm), a bit će i više nego dostojna zamjena za vašu travu.

perenia umjesto trave | Autor : PROMO Foto: PROMO

JASTUČASTE PERENE poput plamenca (lat. Plox subilata) se širi u niskim malim busenima, maksimalne visine do 15 centimetara. Spada u zeljaste perene koje intenzivno i obilno cvatu u svibnju i lipnju stvarajući prekrasan prizor. Uspijevat će najbolje u glinovitom tlu i sjeni.

perenia umjesto trave | Autor : PROMO Foto: PROMO

Perene možete kombinirati i s drugim niskim puzajućim biljem ili nekoliko vrsta perena, različitih boja. Bitno je pritom ne uzimati one agresivnije vrste perena, jer neće dati drugom bilju da raste i razvija se. Također ih je dobro koristiti na suhozidovima ili padinama, gdje će pustiti svoje grane i cvjetove da narastu i preko 1 metar.

perene umjesto trave | Autor : PROMO Foto: PROMO

MONDO TRAVA poznata je i pod nazivom zmijobrad i dolazi s Dalekog Istoka – iz Japana, Koreje i Kine. Tanki listići narastu do maksimalno 40 centimetara, ali se savijaju i polegnu po tlu, pa su idealan pokrivač za sjenovita područja. Lako će se prilagoditi svakom tlu, a najviše joj odgovara ono koje je dobro drenirano. Mnogi je zbog njezina efektnog izgleda stavljaju na rubove cvjetnih gredica.

>>Neponovljiva čarolija cvjetnih gredica u vašem vrtu

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.