popularna biljka

Četiri ključna savjeta za uspješan uzgoj palmi - u domu ili na balkonu

tropski vrt
Shutterstock
25.06.2022.
u 07:00

Ljeti se rajska palma može iznijeti iz kuće na otvoreno, na balkon ili u vrt, no treba paziti da ne stoji na mjestu direktno izloženom sunčevim zrakama

Među popularnijim i sve češćim biljkama su i palme. Za sve koji ih već imaju, ali i one koji ih tek namjeravaju nabaviti, evo sjajnih savjeta o njezi ovih tropskih biljaka. U nas je najčešća kentia, rajska palma. Botanički joj je naziv Howea forsteriana, a dobila ga je prema nazivu otoka, Lord Howea, na kojem je endemska biljka. Rajska palma k nama dolazi iz Nizozemske, gdje se uzgaja iz sjemena. U svojoj domovini, na vulkanskom otoku, ona i cvate.

Foto: pixabay

Ova biljka u sobnim uvjetima raste vrlo sporo pa će tako godišnje dati svega dva, tri lista. U zimskim danima preživjet će na temperaturama koje nisu niže od 10 Celzijevih stupnjeva, a ljeti su joj idealne temperature do 25 ºC. Suhi zrak najveći je neprijatelj uspješnom rastu rajske palme, ali i arece koja se rjeđe uzgaja kao sobna biljka. Za čišćenje listova vlažnom krpicom, ali i tuširanje u kadi biljka će vam biti zahvalna. Jedan od razloga lošeg rasta je i prejako zalijevanje.

Foto: screenshot/facebook

Brdska palma, chamaedora, puno je niža od rajske palme, a sitni listići vrlo su dekorativni. Treba provjeriti vlažnost supstrata, ali ne ispod površine, nego u dubini gdje je korijen. Zalijevate li je češće, dajte joj manje vode i svakako u supstrat, a ne u podložak.

Foto: screenshot/facebook

Ako vrhovi listova postanu smeđi, biljka poručuje da je u prostoriji presuhi zrak. A ako je previše zalijevate pa trune, listovi će dobiti žuto-smeđu, trulu boju. Kad korijen biljke potpuno ispuni posudu u kojoj je zasađena, vrijeme je da je presadite. Ako potroši hranjiva, ne treba je presađivati. Dovoljno je samo promijeniti gornji sloj supstrata, do dubine 10 centimetara. Jer svako presađivanje za biljku je šok.

Foto: screenshot/facebook

Ljeti se rajska palma može iznijeti iz kuće na otvoreno, na balkon ili u vrt, no treba paziti da ne stoji na mjestu direktno izloženom sunčevim zrakama.

Kako prepoznati zdravu biljku i kako je saditi:

ZDRAVI LIST
 - Na donjoj strani lista zdrave rajske palme ponekad se ističu smeđi končići. Pojavljuju se na mladim listovima, u vrijeme kad se oni tek otvaraju.

tropski vrt
1/12

DODATAK ZA PRIHRANU
 - Mijenjate li gornji sloj supstrata, u posudu prvo stavite osmocote koje će otpuštati hranjiva i do šest mjeseci. Dozirajte prema uputama.

IZBOR SUPSTRATA 
- Kod odabira supstrata za sadnju palmi svakako izaberite kombinaciju s tresetom. Izbjegavajte tešku, vrtnu zemlju.

UKRASNE POSUDE - 
Trenutačno su u modi visoke ukrasne posude. Kad birate njihovu veličinu, pazite da od posuda u koju je palma zasađena bude veća jedan do dva broja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije