LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Vrijeme je za preseljenje biljaka na toplo, a zalijete li ih vodom u kojoj su se kuhala jaja odmah će živnuti

Listove biljaka obrišite vlažnom krpom kako biste skinuli prašinu. To je važno jer dnevne je svjetlosti sve manje, a prašina prekriva površinu lista pa i na taj način još više reducira svjetlost
01. listopada 2021. u 13:16 0 komentara 16128 prikaza
kućno bilje
Foto: arhiva

Ako ste koristili ovo lijepo vrijeme i držali sobno bilje vani, na otvorenom, sad je, kad su se temperature ipak spustile, pravi trenutak za preseljenje u zatvoreni prostor. Naime, i sobno bilje “osjeća” dolazak jeseni pa neke od ljetnih navika sada valja promijeniti. Biljke vole male rituale, tako cvjećari preporučuju da se sobno bilje u jesenskim mjesecima zalijeva ujutro, i to uvijek odstajalom vodom sobne temperature. 

ljekovito bilje začini | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Svakoj biljci treba različita količina vode, važno je da supstrat bude vlažan, što se lako može provjeriti dodirom. Sobno bilje može se zalijevati čajem jer je to dobro gnojivo, a voda u kojoj su se kuhala jaja biljci će dati potrebne minerale. Sobnu paprat može povremeno zalijevati i pivom.

sobno cvijeće bilje | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako temperirate/grijete prostoriju, obvezno na radijatore postavite ovlaživače zraka, a ako je u prostoriji neka druga vrsta grijanja, u blizini lončanice može poslužiti i posuda s vodom. Iako uvijek treba pripaziti da biljke ne budu na propuhu, treba izbjegavati velike temperaturne razlike u prostoriji jer takve promjene obično teško prežive.

kućno bilje
1 / 10
Héloïse Brion je svijet kuhanja zavoljela već od malih nogu. Petnaest godina radila je u modi, a kada je napunila 40, zaključila je da je došlo vrijeme da se posveti svojoj pravoj strasti - kuhanju. U tom se trenutku pojavio Miss Maggie’s Kitchen, osobni projekt o receptima i životnom stilu.

Listove biljaka obrišite vlažnom krpom kako biste skinuli prašinu. To je važno jer dnevne je svjetlosti sve manje, a prašina prekriva površinu lista pa i na taj način još više reducira svjetlost. Ako ste biljci pronašli idealno mjesto, a to se vidi ako dobro napreduje, nije ju preporučljivo seliti. Međutim, ako je zimi to mjesto pretamno, dobro je premjestiti lončanicu.

bolesno bilje | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Inače, postoji i mali trik kojim se može provjeriti je li biljci pretamno. Dovoljno je postaviti ruku tridesetak centimetara iznad biljke pa, ako ne primijetite sjenu, biljci je pretamno. Oštećene ili osušene listove odstranite, a ako je biljka tijekom ljeta bila vani, pregledajte je povećalom da ne bi na sebi imala kakvog nametnika.

U hladnijim danima sobne biljke nije dobro držati na golom betonu ili na keramičkim pločicama. Da se ne bi prehladile, dobro je ispod lončanice staviti komadić kartona ili frotirnu krpicu. Kupujte li biljku za hladnijeg dana, obvezno je dobro zaštitite, primjerice, umatanjem u papir. Većinu biljaka nije dobro presađivati u jesensko doba.

vrijesak ili erika ljepotica jeseni Uz maćuhice i krizanteme i erika je zvijezda jesensko-zimskog cvjetnjaka. Znamo koje vrste idu u vrt, a koje u dom! drugi dio Ove subote umjesto na plac, s cekerom dođite u Botanički vrt, na rasprodaju bilja povoljno i pametno Ideja za uređenje doma od 30 kuna koju volimo - jedna polica na 5 načina
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.