Pobjednica natječaja

Valovita bajka je hit

Valovita bajka je hit
Foto: Dom i vrt
1/3
23.07.2013.
u 08:20

Slavonski valovi priskrbili su nagradu – električne škare – Slavonki Milki Damjanović

Posjetitelji obiteljske kuće Milke i Nikole Damjanovića u Strizivojni pokraj Đakova ostaju zadivljeni pogledom na njihov vrt kojim dominira “živica iz snova”. Tako se, naime, zove Večernjakova nagradna igra u kojoj je pobijedila upravo Milka i za nagradu dobila Stihlove električne škare koje će joj olakšati uređivanje i oblikovanje živice.

– Prezadovoljna sam nagradom. Moje stare škare su se pokvarile tako da sam ih, kad god bih željela urediti živicu, morala posuđivati. Sada napokon imam svoje – kazala je Milka kada smo joj dodijelili nagradu. Milkina vrtlarska priča počela je prije 25 godina, kada se iz okolice Obrovca u Dalmaciji nakon udaje preselila u Slavoniju. Cvijeće je zavoljela još kao mala djevojčica, ali tek su je “šišačke bravure” suprugove bake potaknule da se i sama okuša u tom poslu. Sve do smrti 2004. godine baka je od svoje 40 godina stare živice marljivo kreirala pet četverometarskih čempresa i svima dala posebna imena. Nazvala ih je po svojim trima sinovima, mužu i sebi. Milke se to toliko dojmilo da je u svojih osamdesetak četvornih metara dvorišnog prostora odmah odlučila i sama napraviti nešto slično.

Dok je živica bila mala, prve oblike radila je običnim škarama.

Kasnije je počela rabiti električne, ali umjesto čempresa, ona se odlučila za druge oblike. – Dugo sam razmišljala kako bih uredila svoju živicu i opredijelila se za valove jer me pogled na njih smiruje. Ipak, bilo bi monotono da je sve u istom obliku pa sam u dijelu bliže ulazu valove “ispreplela” s kuglama – kaže Milka koja živicu uređuje dva do tri puta godišnje.

Lani je zbog suše slabo rasla pa ju je orezivala samo jednom. Posao uređivanja ponekad traje nekoliko sati, a ponekad i nekoliko dana. Milka radi u tvornici parketa, i to u smjenama, pa joj nije lako pronaći dovoljno slobodnog vremena za svoj hobi. Proljeće je ove godine bilo toliko kišno da je jedva sastavila nekoliko sunčanih i k tomu slobodnih dana da još jednom ispriča svoju “valovitu bajku” besprijekornih oblika.

Živicu ničim ne prihranjuje, a i samo zalijevanje prepušta kiši. Izuzetak je bila prošla godina, kada je zbog suše morala zalijevati vanjsku živicu jer bi u protivnom izgorjela.

U poslu joj pomažu muž i sin Vilim, koji počiste ostatke granja i pograbe lišće. – Najviše volim kada u pet sati ujutro ustanem i u hladovini vlastitog dvorišta uz kavu gledam i uživam u svojoj živici i cvijeću. Svakome tko ima prostora savjetovala bih da nešto posadi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije