može i na balkonu

Dajte im šansu: Ovo povrće ne traži puno brige, a bogato je plodovima

sadnja povrća mahune
Thinkstock
29.09.2021.
u 07:12

Bablje ljeto odlična je prilika za sadnju povrća koje će jednako dobro uspjeti i u vrtu i na balkonu, dakako, ovisno o sorti (zbog veličine i potreba)

Ako ste se tijekom pandemije bacili u vrtlarske vode i savladali već sadnju cvijeća, možda je trenutak da se okušate i u povrtlarskim kulturama? Bablje ljeto odlična je prilika za sadnju povrća koje će jednako dobro uspjeti i u vrtu i na balkonu, dakako, ovisno o sorti (zbog veličine i potreba).

Foto: pixabay

Ako smo vas zainteresirali, vrijeme je da vam i otkrijemo o čemu je riječ. Mahune su jednostavne i veoma zahvalne povrtnice koje rado uzgajamo. Volimo ih jer su ukusne i jer im ne treba mnogo njege. Malo vode, topla, od korova očišćena gredica ili žarinjera i malo organskog gnojiva.

Rastu brzo i nije im potreban malč od slame ili sijena. Većina vrtlara mahune sije samo u proljeće. Mnogi su ih već i brali nekoliko puta, možda jedan dio i zamrznuli i time završili priču o mahunama za ovu godinu. Naravno, mahune su odlične i zimi kada ih odmrznemo, ali svježe su ipak bolje. S obzirom da nam je vrijeme netipično za ovo doba godine, nećete pogriješiti čak i ako ih sada pokušate uzgojiti. 

Foto: screenshot/facebook

Mahune vole toplo vrijeme i proklijat će za nekoliko dana. Dovoljno je ubaciti 5 do 7 zrna zajedno na razmak od 40 do 50 cm.  U ovim ljetnim uvjetima, ako ih redovno zalijevamo, rast će brzo i procvjetati te donijeti prve mahune. Srećom, neće sve biti spremne za berbu u istom trenutku pa beremo postupno. Ako mislite da bi im bilo prehladno, možete pokušati i na prozorskoj dasci.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije