hit biljka

Prirodnu dekoraciju broj jedan - pampas travu - možete sami uzgojiti, evo kako!

pampas trava
Flora magazin
28.09.2021.
u 07:00

Dobro uspijevaju na otvorenim sunčanim položajima u gotovo svakom tlu koje je umjereno vlažno. Podnosi izloženost jakim vjetrovima i posolici

Posljednjih godina slike interijera nezamislive su bez jednog prirodnog detalja - pampas trave. Ovaj rod golemih zimzelenih trajnica ukrasnih trava čini oko 20 vrsta, čije je prirodno stanište Južna Amerika i Novi Zeland. Lišće je dugačko i zašiljeno na krajevima, hrapave teksture i plavkasto zelene boje, a visoke stabljike poput trstike na kojima se nalaze cvatući klasovi nose dugačke plodove bijelih, srebrnastih ili ružičastih sjemenki.

Foto: Flora magazin

Nekoliko većih južnoameričkih vrsta poznate su kao pampas trava, a ime su dobile od španjolske riječi cortadera zbog svojih zašiljenih listova. Vrlo su izražajnog, ornamentalnog izgleda iako je njihova uporaba u vrtu sve rjeđa jer ih je teško održavati (uzgajati).

U zemljama umjerene klime s obilnim oborinama upotrebljavaju se za ekološki način plijevljenja, jer bez ljudske intervencije iskorjenjuju domaću vegetaciju.  Dobro uspijevaju na otvorenim sunčanim položajima u gotovo svakom tlu koje je umjereno vlažno. Podnosi izloženost jakim vjetrovima i posolici.

Primjena: kao soliter na travnjacima, gredicama, vrtnim posudama.

Napomena: Potkraj jeseni potrebno je odrezati cvatuće izboje, a početkom proljeća odrezati ili spaliti suhe listove.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije