LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Prirodnu dekoraciju broj jedan - pampas travu - možete sami uzgojiti, evo kako!

Dobro uspijevaju na otvorenim sunčanim položajima u gotovo svakom tlu koje je umjereno vlažno. Podnosi izloženost jakim vjetrovima i posolici
28. rujna 2021. u 07:00 0 komentara 6784 prikaza
pampas trava
Foto: Flora magazin

Posljednjih godina slike interijera nezamislive su bez jednog prirodnog detalja - pampas trave. Ovaj rod golemih zimzelenih trajnica ukrasnih trava čini oko 20 vrsta, čije je prirodno stanište Južna Amerika i Novi Zeland. Lišće je dugačko i zašiljeno na krajevima, hrapave teksture i plavkasto zelene boje, a visoke stabljike poput trstike na kojima se nalaze cvatući klasovi nose dugačke plodove bijelih, srebrnastih ili ružičastih sjemenki.

pampas trava | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Nekoliko većih južnoameričkih vrsta poznate su kao pampas trava, a ime su dobile od španjolske riječi cortadera zbog svojih zašiljenih listova. Vrlo su izražajnog, ornamentalnog izgleda iako je njihova uporaba u vrtu sve rjeđa jer ih je teško održavati (uzgajati).

 | Autor :

U zemljama umjerene klime s obilnim oborinama upotrebljavaju se za ekološki način plijevljenja, jer bez ljudske intervencije iskorjenjuju domaću vegetaciju.  Dobro uspijevaju na otvorenim sunčanim položajima u gotovo svakom tlu koje je umjereno vlažno. Podnosi izloženost jakim vjetrovima i posolici.

Primjena: kao soliter na travnjacima, gredicama, vrtnim posudama.

Napomena: Potkraj jeseni potrebno je odrezati cvatuće izboje, a početkom proljeća odrezati ili spaliti suhe listove.

hrabar miks Tri ideje zbog kojih ove jeseni i zime želimo tamne akcente u domu šumarica anemona Ako se još niste upoznali s ovom cvjetnicom, vrijeme je da to učinite, ne smetaju joj ni obilne jesenske kiše stolovi za blagovaonicu uređenje doma Pet stvari koje će blagovaonicu učiniti ljepšom, a možete ih napraviti - sami! jesen ankica sezonski Dekoriranje interijera u jesenskim tonovima u samo par poteza
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.