PRIRODA

Uređuje se i špilja Vrlovka kod Kamanja

Vrlovka
Foto: domosfera.hr
1/4
23.09.2015.
u 13:21

Nakon Otruševačke i Lokvarke, Vrlovka je jedna u nizu špilja koje se uređuju u sklopu strategije Ministarstva zaštite okoliša i prirode

Još jedna poznata hrvatska špilja bit će uređena za posjetitelje. Riječ je o špilji Vrlovki na obali Kupe, u općini Kamanje, sjeverozapadno od Karlovca.

U uređenje špilje uložit će se 1,75 milijuna kuna što financira Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz Projekt integracije u EU - Natura 2000. Za općinu Kamanje projekt je vrlo važan i ujedno predstavlja najveću investicija u ovoj godini, koja bi ovaj kraj trebala učiniti atraktivnijim za turiste.

Radovi su u tijeku, a među ostalim uredit će se posjetiteljska infrastruktura, prilaz špilji, te zamijeniti rasvjeta koja sad nije odgovarajuća. S obzirom da je špilja stanište nekoliko vrsta šišmiša postavit će se i nova vrata koja će im omogućavati nesmetani ulaz i izlaz. Inače, u Vrlovci je nekad obitavalo daleko više šišmiša nego što ih ima danas.

Vrlovka je prvi put otvorena za posjet turistima još 1928. godine kada su posjetitelji stigli vlakom iz Zagreba. Špilju su uredili i za obilazak osigurali planinari zagrebačkog "Runolista", novinar i planinar Vladimir Horvat, mještani Kamanja i nadzornik pruge Julije Crnković. 

Špilja je zanimljiva zbog svoga geološkog, paleontološkog, zoološkog i arheološkog sadržaja, ali i legendi o njezinom imenu i veličini. 

Njezino glavno obilježje je povremeni vodeni tok s jezercima i bogati kalcitni ukrasi. Na većim kamenim plohama dobro se vide fosili školjaka i pužića jurske starosti koji dokazuju da je tu nekad bilo Panonsko more. 

Do danas je istraženo 400 metara špilje s tim da je posljednjih 50 metara urušeno), a turisti mogu razgledati 330 metara.

U Vrlovci su tijekom prvih istraživanja u 19. stoljeću nađene i ljudske kosti. Prvi istraživači spominjali su i nalaz čovječje ribice, no više im nema traga.

Pročitajte legendu o špilji Vrlovki na portalu Domosfera!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije