ATRAKTIVNA ŠPILJA

Uređena Veternica: Nova pristupna staza i rasvjeta, te videonadzor i detektori pokreta

Veternica
Foto: domosfera.hr
03.09.2015.
u 15:13

Veternica inače sadrži brojne atrakcije među kojima su tzv. vrtložni lonci, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap...

Špilja Veternica u Parku prirode Medvednica, inače šesta po veličini u Hrvatskoj, sada je još atraktivnija za posjetitelje. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je sa 1,7 milijuna kuna financiralo uređenje špilje kroz Projekt integracije u EU Natura 2000. Tako je, među ostalim, obnovljena pristupna staza špilji, uređeno je dječje igralište i plato ispred špilje. Postojeća rasvjetna tijela zamijenila je nova LED rasvjeta, a postavljen je i videonadzor i infracrvene kamere te uveden sustav detektiranja pokreta i audiosustav.

– Park prirode Medvednica kontinuirano bilježi rast posjetitelja, pa je u prvih osam mjeseci 2015. naplaćeno 18.313 ulaznica za sadržaje u sklopu parka, što je 14 posto više nego lani u istom razdoblju. Ulaz u park se ne naplaćuje, a procjenjuje se da ga svake godine posjeti više od milijun ljudi. Projekti poput uređenja Veternice dio su naše strategije održivog razvoja Medvednice – izjavila je ravnateljica PP Medvednica Snježana Malić Limari.

Veternica inače sadrži brojne atrakcije među kojima su tzv. vrtložni lonci, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosili pradavnih školjaka i ježinaca. U njoj su tijekom povijesti boravili neandertalci, rimski vojnici i ljudi iz srednjeg vijeka. Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Domosfera!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije