Vrt zimi

Kako zaštititi i pripremiti vrt za uspješno proljetno vrtlarenje

vrt
Foto: Thinkstock
1/4
04.01.2016.
u 12:45

Otresite snijeg s grana, odrežite suhe i polomljene, educirajte se i planirajte. To su zimski poslovi u vrtu

Ovo su dani kad u vrtu nema previše posla, ali ni profesionalci ni vrtlari amateri ne miruju. Idealno je doba godine za, primjerice, dodatnu edukaciju i planiranje vrta kako bi i za nekoliko mjeseci zasjao u svom najljepšem i najmirisnijem izdanju. No, kad god to vremenske prilike dozvole, valja se vrtom prošetati i vidjeti kako zima utječe na naše biljke, prorijediti iznikle mladice ili preguste grane na ukrasnim grmovima, odrezati suhe i polomljene grane sa stabala.

U primorskom dijelu Hrvatske živicu valja zaštititi od soli. Slama je odličan materijal za to. S vrtnih gredica ili s voćaka maknite eventualno zaostale plodove.

Foto: pixabay

Osmislite plodored
– Radove možemo provoditi u dva dijela, ovisno o kojem tipu vrta je riječ. U povrtnjaku možemo sijati pojedine zimske sorte salata, luka, češnjaka. Također, ako je tlo dovoljno suho, možemo pojedine dijelove vrta preštihati ili malčirati ovisno o metodama uzgoja koje koristimo – ističe Mile Drača, dipl. ing agronomije i voditelj udruge O.A.Z.A., dodajući kako su mediteranski vrtovi idealni za sijanje matovilca, špinata i blitve.

Napominje i kako možemo maštovito kreirati svoj staklenik ili plastenik koristeći stare prozore i foliju i u njima početi uzgajati ranije proljetne kulture. Usto, ozbiljno razmislite o kompostištu.

Jedan od najvažnijih poslova je osmišljavanje plodoreda. Plodored ima značajnu ulogu u održavanju i povećanju plodnosti tla. Uzgoj istih kultura na istim gredicama nije preporučljiv jer se smanjuje urod i kvaliteta plodova te pogoduje razvoju štetnika i bolesti. Stručnjaci kažu da je trogodišnji uzgojni ciklus najpreporučljiviji, a pri planiranju važnu ulogu imaju grah, grašak i ostale mahunarke, zadužene da obogaćuju tlo dušikom.

Foto: pixabay

Oko plodoreda valja se konzultirati sa stručnjacima i iskusnim vrtlarima. Ovo je i vrijeme kad se po gredicama može razbacati stajsko gnojivo. Zimi, posebno ako temperatura padne ispod -15 Celzijevih stupnjeva, pojedine kulture potrebno je zaštititi termoregulirajućom folijom koja biljkama danju propušta vlagu i sunce, a noću štiti od pothlađivanja.

Pored folije možemo koristiti i stare načine zaštite biljaka, prekrivanje biljaka i tla sa slamom, sijenom i lišćem. Na taj se način oko biljaka stvori sloj zraka koji štiti i sprečava pothlađivanje. Ima posla i oko ukrasnog bilja, a ponajprije treba zaštititi ruže stablašice i cijepljene biljke.

Ukrasni elementi
U voćnjacima možemo skidati preostale plodove, ali ipak savjetujem da poneke ostavimo jer su hrana mnogim drugim organizmima. Sjajno je vrijeme i za planiranje okućnice, osvježenje ili osmišljavanje potpuno novog koncepta. Pri tome možemo potražiti savjet pejzažnih arhitekata i agronoma.

Foto: pixabay

Oni će nam vrlo konkretno sugerirati, primjerice, plan popločanih i pješačkih staza te, s obzirom na vrstu zemlje, mikroklimatske uvjete i s obzorom na vaše osobne afinitete popis biljnog materijala. Da bi suradnja s angažiranim stručnjacima bila uspješna, morate jasno istaknuti svoje želje.

Planirate li sami svoju okućnicu, primjerice, staze kroz voćnjak ili vrt postavite baš onako kako ste ih, ne planirajući ništa, sami utabali, jer je to obično intuitivno i najlogičnije. U osmišljavanju okućnice razmislite i o mogućim ukrasnim elementima, poput klupa, jezerca, ljuljački...

>> Protiv mraza vrtlarskom folijom, dekicom i trapom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije