urbano vrtlarenje

U lipnju je vrt izložen korovu i štetnicima, znamo kako riješiti oba ova problema

borba protiv korova
Thinkstock
10.06.2024.
u 06:00

Lisne uši najčešći su nametnici u vrtu. Mrkva, celer, peršin, paprika i ruže samo su neke od najčešće izloženih biljaka. Zaraženo lišće djeluje deformirano, izgleda raščupano, kovrča se i žućkaste je boje. Ovaj nametnik najaktivniji je od lipnja do rujna, ali nagli porast temperature nakon duljih kišnih razdoblja čini idealne uvjete za razmnožavanje

Već je intenzivno krenula borba s korovima. U lipnju će trebati i okopavati kulture, a neke i zagrnuti poput mahuna, paprike, rajčica, patlidžana. Kada se kopa, najbolje je korov iščupati i iznijeti iz nasada kako se korijen ne bi ponovno primio što se naročito događa kod slaka. Takav korov prelijte vrućom vodom. Korova se možemo riješiti i pomoću novina. Vlažne listove stavite na korov i preko njih pospite malo zemlje. Nedostatak dnevne sunčeve svjetlosti i manjak kisika jednostavno će ga uništiti. Kako biste izbjegli korove, a i zadržali vlagu u tlu možete malčem zaštiti biljke, pogotovo u vrijeme suše.

Foto: pixabay

Oko biljaka možete posipati  i piljevinu, kompost ili staviti slamu. Na tržištu postoji i cijeli niz kemijski proizvoda za tretiranje korova. Izbjegnite ih, jer tada sve što bude zasađeno na gredici bit će onečišćeno štetnim sastojcima. Konačno, pljevljenje prihvatite kao redovitu rekreaciju. Korisite redovito i zaštitne rukavice, jer ima i vrlo neugodnih korova koji mogu izazvati i različite vrste alergijskih reakcija. Najčešći korovi su hrapavi šćir, poljska krika, divlja loboda, rusomača, poljski slak, obični koštan ili sitna konica. Pri rješavanju korova može pomoći i ocat, ali njegovo korištenje preporuča se samo tamo gdje nema zasađenih drugih biljaka, primjerice između kocki na vrtnim stazama, uz ogradu, na terasama...

Foto: pixabay

U lipnju se javlja i velik broj štetnika, ove godine posebno lisnih uši, pa pratite njihovu pojavu, a to možete i pomoću žutih ili plavih ljepljivih ploča. Lisne uši najčešći su nametnici u vrtu. Mrkva, celer, peršin, paprika i ruže samo su neke od najčešće izloženih biljaka. Zaraženo lišće djeluje deformirano, izgleda raščupano, kovrča se i žućkaste je boje. Ovaj nametnik najaktivniji je od lipnja do rujna, ali nagli porast temperature nakon duljih kišnih razdoblja čini idealne uvjete za razmnožavanje. Ponekad izazovu veću štetu prenošenjem bolesti nego samim sisanjem sokova iz biljke. Ali za sve ima lijeka pa je tako i ove napasnike moguće suzbiti postavljanjem zaštitnih mreža ili ljepljivih pločica, prirodni pripravci, a u slučaju većih napada koristit će insekticidi. Kako ih se riješiti pročitajte OVDJE.

Foto: Dom i vrt

Također, zbog povišene vlage i topline trebamo biti spremni i na pojavu gljivičnih bolesti poput plamenjače, pepelnice, sive plijesni... Kako biste izbjegli njihovu pojavu nemojte zalijevati biljku po listovima kako se ne bi stvarala vlaga, a za zaštitu koristite odgovarajuće pripravke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije