LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Biljke su vam napale lisne uši? Evo sjajnog prirodnog recepta uz čiju pomoć ćete ih se riješiti

Ovaj nametnik najaktivniji je od lipnja do rujna, ali nagli porast temperature nakon duljih kišnih razdoblja čini idealne uvjete za razmnožavanje
20. srpnja 2021. u 13:28 2 komentara 74063 prikaza
ekološka poljoprivreda
Foto: Thinkstock

Mogli ste primijetiti da su s godinama bolesti i štetnici sve agresivniji, biljke sve bolesnije, a mi sve razočaraniji urodom. Plamenjača, lukova muha ili pak lisne uši samo su neke od napasti koje doslovno preko noći mogu uništiti višemjesečni trud. Obilje jedne vrste hrane, uzgajane svake godine na istom mjestu, najčešće rezultira povećanjem bolesti i štetnika koji se njome hrane. Ne treba zaboraviti i na štetnike uvezene s drugih kontinenata, koji su se s godinama prilagodili i gotovo potpuno potisnuli autohtone vrste.

Privučeni žutom bojom, štetnici se lijepe na ploče | Autor : Dom i vrt Foto: Dom i vrt

Lisne uši najčešći su nametnici u vrtu. Mrkva, celer, peršin, paprika i ruže samo su neke od najčešće izloženih biljaka. Zaraženo lišće djeluje deformirano, izgleda raščupano, kovrča se i žućkaste je boje. Ovaj nametnik najaktivniji je od lipnja do rujna, ali nagli porast temperature nakon duljih kišnih razdoblja čini idealne uvjete za razmnožavanje. Ponekad izazovu veću štetu prenošenjem bolesti nego samim sisanjem sokova iz biljke. Ali za sve ima lijeka pa je tako i ove napasnike moguće suzbiti postavljanjem zaštitnih mreža ili ljepljivih pločica, prirodni pripravci, a u slučaju većih napada koristit će insekticidi.

trikovi za uzgoj vrt cvijeće povrće zalijevanje | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako ste primjetili pojavu ovog štetnika u svom vrtu ili na balkonu, evo što vam je činiti: Lisne uši možete fizički ukloniti ispiranjem – listove, dijelove i stabljike koji su pogođeni može se odrezati, isprati mlazom vode ili poprskati šećernim sokom kako bi se biljne uši isprale s biljke ili zalijepile za nju. Tu su i prirodni privraci za prskane od koprive, a pomoći će i sadnja biljaka zaštitnica poput lavande, nevena i kadifice.

calendula neven | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

sobno bilje sobno bilje Ovo su najčešći razlozi zbog kojih biljke propadaju, evo što treba mijenjati! cvjetne gredice cvijeće vrtlarenje Najbolje cvjetne kombinacije za položaje koje prži ljetno sunce zelena zona Poznajete ju kao umjetno sladilo, ali stevia je i odlična dekoracija
  • MaracZ:

    Netočan naslov. Tko je tu koga napao? Biljke su napale biljne uši??!! Zar nisu biljne uš napale biljke?