Ljubiteljica cvijeća

U cvjetnoj kugli klivije procvalo čak 26 cvjetova

U cvjetnoj kugli klivije procvalo čak 26 cvjetova
Matija Topolovec/PIXSELL
13.05.2013.
u 11:04

Iako nije jako zahtjevna biljka, treba poštivati njezin bioritam kroz godinu, kaže naša čitateljica Marija Gospočić

– Sreća nije cilj, nego putovanje, tako se i ja osjećam pored svoga cvijeća. Njegujem ga od presadnica do cvatnje i to je putovanje koje me opušta i usrećuje – opisuje svoju ljubav prema klivijama i opčinjenost zelenilom i bujnošću listova Marija Gospočić iz Dubrave Zabočke. Traje to 25 godina, a prvu presadnicu dobila je kao rođendanski dar prije 10 godina.

– Nažalost, za mjesec i pol listovi su otpali, nisam o njoj ništa znala i nisam je pravilno njegovala – kaže naša čitateljica, koja se zatim prihvatila proučavanja literature o klivijama.

Sedam godina ljubavi

Klivija koju je dobila prije sedam godina i danas je na životu, a imala je u cvjetnoj kugli čak 26 cvjetova. Tijekom sedam godina M. Gospočić iz presadnica je uzgojila sve svoje biljke.

– Klivija nije jako zahtjevna biljka, no treba poštivati njezin bioritam kroz godinu – kaže čitateljica objašnjavajući da ne smije biti izložena direktnom jakom suncu. Traži mjesto s malo jutarnjeg ili sa suncem na zalasku.

– Zalijevati je treba svaka dva tjedna s malo odstajale vode, a najčešće koristim kišnicu. Jednostavno prezimi, dovoljna joj je temperatura iznad 5ºC. Teže je s njom ljeti jer mora biti u skrivenom kutku, gdje je slabije sunce. Ljeti su klivije u stanju mirovanja i još ih rjeđe treba zalijevati – objašnjava M. Gospočić. Klivije se za cvat počnu pripremati u prosincu, a procvatu u veljači. U prosincu i siječnju treba ih svakih osam do 10 dana dohraniti tekućim gnojivom za list i cvat, a u veljači se cvjetovi otvaraju. Od previše vode istrunut će im korijen, a listovi požute i otpadnu.

Gorda zelena boja

– Uz pravilnu njegu cvijet traje mjesec i pol. Ne volim šarenilo pa uz klivije i ruže, koje još moja majka posadila, ne uzgajam puno drugog cvijeća. Klivije su prekrasne, posebno njihovo bujno lišće, gordost zelene boje. Imam samo narančaste, no rado bih nabavila i crvene i bijele. Uz njih sam ujutro, uz njih provodim večeri, to me opušta. Moje su ljubavi djeca, glazba i to cvijeće, pletu najljepše niti svakodnevice i vraćaju mi energiju – kaže naša čitateljica.

NE PROPUSTITE: VIDEO Pogledajte kako urediti teglice za začinsko bilje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije