LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Tulipani, orhideje i zumbuli idealni su za uzgoj bez zemlje. Isprobajte!

Hidrokultura je metoda uzgoja biljaka u otopini nutritivnih minerala bez zemlje. Umjesto nje koriste se glinene kuglice.
23. svibnja 2019. u 08:30 0 komentara 11763 prikaza
hidrokultura
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/4

U klasičnom uzgoju biljaka korijen biljke upija vodu u kojoj se nalaze hranjive tvari iz zemlje koje je voda prethodno otopila. Nadalje, zemlja biljkama osigurava oslonac. U hidrokulturi je sve obrnuto. No, valja odmah naglasiti da sredina u kojoj se nalazi korijen mora biti sterilna (bez organskih materija).

Umjesto zemlje, koriste se glinene kuglice ili perlit koje biljci osiguravaju oslonac. Hranjive tvari biljka dobiva iz vode u kojoj „pluta“. Ostali uvjeti su isti kao i kod klasičnog uzgajanja u zemlji. Mile Drača, mag. šumarstva i voditelja odjela ekologije udruge O.A.Z.A. ističe:

- Postoji nekoliko uvjeta koje treba zadovoljiti pa tako moramo birati biljke koje vole vodu, dakle fidrofilne biljke. Nadalje, važan je i izbor lončanica, položaj u stanu, svjetlost, vlažnost zraka, a važni faktori su i sobna temperatura i propuh. Treba izabrati i kvalitetnu biljku, korijen mora biti zdrav, bez truleži jer se na taj način može cijela kultura zaraziti.

Na tržištu postoji cijeli niz kuglica za cvijeće, no ako se bavite hidrokulturom, Mile Drača preporučuje glinene kuglice, po mogućnosti sterilizirane. Ako kuglice nisu strerilizirane, moguće ih je preliti vrućom vodom.

hidrokultura | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Idealne biljke za uzgoj su difenbahija, kalatea, ukrasni bambus, pojedine vrste orhideja, zumbul, tulipan, amarilis...

Originalne posude za hidrokulturu nemaju otvore na dnu nego sa strane u visini 3-5 cm od dna posude, koji služe za dotok vlage i zraka. Potrebno je često protresanje posude kako bi se kuglice dobro rasporedile između korijenja. Potom se posuda stavlja u ukrasnu posudu namijenjenu za hidrokulturu s vodomjerom koji pokazuje razinu vode u vanjskoj posudi te kad je potrebno zaliti biljku.

Ovaj način uzgoja biljaka je jednostavniji, nema nagađanja kada je potrebno biljku zaliti ili prihranjivati. Stalan je dotok vlage i zraka istodobno te ne dolazi do raspadanja supstrata. Biljka ima stalnu opskrbu hranjivim mineralima. Kod ispravnog uzgoja u hidrokulturi rizik truljenja korijena je smanjen i manji je rizik od raznih bolesti.

>>Moja je tegla idealna za one koji nemaju vremena za biljke

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.