INOVATIVNO I PRAKTIČNO

Tegla koju vaša biljka nikada ne može 'prerasti'

tegle
Foto: ayaskan.com
1/6
14.11.2017.
u 16:15

U Growth teglama biljke imaju mogućnost rasti koliko žele, nesputane, u potpunom 'osjećaju slobode' jer lonac ne sprečava njihov razvoj

Površan pogled na tri tegle iz kolekcije Growth koje se nalaze na fotografiji u uvodu teksta ne navode nas na zaključak da je zapravo riječ o jednoj te istoj tegli. Tek pomnije promatranje navest će nas na taj zaključak.

Jer, strogi geometrijski oblici ne asociraju nimalo na to da bi se tegla mogla 'razvlačiti' odnosno 'skupljati'. I to, naravno, s razlogom i po potrebi – kako biljka raste i korijen joj se širi, tako možemo širiti volumen tegle kako bi nesmetano napredovala.

Usto, to će nam uštedjeti vrijeme za presađivanje kao i nabavku nove, veće tegle. Jedina 'intervencija' prilikom širenja bit će dodavanje zemlje.

Foto: ayaskan.com

Autori, blizanci Begum i Bike Ayakasan su svoj diplomski rad - Growth teglu zasnovali na principu origamija jer ima mogućnost transformiranja i prilagođavanja uvjetima. Za to je bio potreban fleksibilan materijal, a oni su izabrali polipropilen.

Svaka tegla se može proširiti tri puta više od svoga izvornog volumena – djelomično to radi sama tegla kako korijen raste, a možemo to i sami ručno učiniti. Sličan koncept koristio je i talijanski produkt dizajner Emanuele Pizzolorusso kod svoje fleksibilne tegle koja je mogla udvostručiti svoj kapacitet.

Foto: ayaskan.com

- Prostori i objekti koje gradimo i koji nas okružuju su vrlo statični. U prirodi je pak sve dinamičnije – razvija se, mijenja, prilagođuje, raste, cvjeta, degradira, umire, biva apsorbirano, ponovno nastaje. Ta činjenica bila nam je osnovno nadahnuće od kojeg smo krenuli – govore mladi dizajneri te dodaju kako je njihova lončanica nastala kao rezultat razmatranja odnosa između prirode i proizvedenih objekata i želje za njihovim spajanjem.

Forma origamija nametnula se u tom promišljanju, a onda su koncept razrađivali dalje, sve do današnejg finalnog proizvoda – Growth tegli u kojima biljke imaju mogućnost rasti koliko žele, nesputane, u potpunom 'osjećaju slobode' jer lonac ne inhibira njihov razvoj.

>>Ne bacajte polomljene tegle, mogu biti itekako korisne

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije