VRTLARSKI TRIKOVI

Svježe i tijekom u zime: kako sačuvati korjenasto povrće

Mrkva
Foto: Thinkstock
1/2
04.11.2014.
u 08:30

Bitno je da povrće što dulje ostane u zemlji, no prije prvog mraza obavezno ga poberite. No, gdje ga odložiti a da ne istrune ili se sasuši?

Iako znanstvenici najavljuju zimu oštriju nego ikada tvrdeći kako će Europa biti prekrivena snijegom kakav dosada nismo vidjeli, još uvijek nas griju sasvim 'pristojni' celzijevci. Stoga neko korjenasto povrće možete držati još uvijek u njihovim gredicama, sve dok ne padne prvi mraz. Za razliku od lisnatog poput kelja, raštike ili poriluka, velika hladnoća i led mogle bi naštetiti korjenastom povrću. A sve dok zima ne pokaže svoje zube, peršinu, mrkvi, cikli, daikonu i pastrnjaku posve je dobro biti u vrtu.

Doduše, peršin i pastrnjak mogu ostati tijekom cijele zime u vrtu, no postoji velika opasnost da mu korijen pojedu voluharice i miševi. Ali, dobro je za korjenasto povrće da ga čim dulje ostavite u zemlji – hladnoća naime potiče korjen da proizvodi više škroba i šećera nego inače, tako da može izdržati niske temeperature. Kako mraz može stići svaki dan, pripremite se za vađenje povrća. No ono što mnoge muči jest kako i gdje ga odložiti a da ne istrune ili se sasuši.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Evo nekoliko prijedloga i korisnih savjeta:

- ne berite povrće odmah iza kiše, jer će vam biti otežano čupanje korijena

- pobrano povrće (osim ako ga nećete zamrzavati) nipošto ne perite, jer bi vrlo brzo istrunulo - bit će dovoljno da rukama ili četkicom očistite zemlju

- ako je zemlja bila vlažna, nakon čišćenja, a prije skladištenja ostavite povrće da se osuši

- komade povrća koje ima oštećenja svakako nemojte sušiti jer se ne bi dugo održalo. Njega iskoristite za zamrzavanje ili od napravite malu 'povrtnu kocku' (naribajte mrkvu, peršin i pastrnjak i zamrznite u malim plastičnim kutijama te ih dodajite varivima, umacima i juhama

- ako želite sačuvati korijen u komadu, odsjecite zeleni lisnati dio, ali ostavite 2 do tri centimetra zelenog dijela i pohranite ga u kutiju u koju ste stavili pijesak, piljevinu ili mahovinu.

Sve što trebate znati o spremanju u kutiju

- nabavite drvenu ili plastičnu kutiju i napravite na njoj rupe, kako bi zrak mogao strujati između povrća

- ako koristite pijesak, neka bude malo vlažan

- redajte u kutiju naizmjenično pijesak i povrće, s tim da počnete s pijeskom

- između povrća treba biti razmak jer tako je manja mogućnost truljenja

- poklopite kutiju i pohranite je na hladnom i tamnom mjestu (optimalna temeperatura je od 1 do 6°C)

Napravite domaću vegetu

- od korjenastog povrća i njihovih listova (primjerice peršina) možete napraviti domaću vegetu – naribajte korijen i nasjeckajte sitno listiće, pomiješatje s krupnom morskom solju i punite smjesom manje, očišćene i sterilizirane staklenke

Ekstra savjet: Spremanje povrća u staklenke ili u kutije s pijeskom bolje je riješenje od zamrzavanja jer će sačuvati više vrijednih sastojaka.

>>Htjeli biste zimi uzgajati povrće na balkonu? Evo kako!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije