niskoenergetske kuće

Svako štemanje zidova narušava strujanje zraka i povećava potrošnju energije

pasivne kuće
Foto: Thinkstock
1/2
14.02.2015.
u 09:00

Kvalitetna niskoenergetska kuća nastaje suradnjom projektanata, investitora, tehnologa i izvođača radova

Ako se dogode propusti tijekom gradnje niskoenergetskih ili pasivnih kuća, u objektu će se javljati plijesan, kondenzacija, što posljedično izaziva uništenje izolacije i gubljenje energije.

Nadalje, dolazi do povećanje potrošnje energenata, bit će se više prašine pa samim time i bakterija. Živjeti u takvom objektu vrlo je opasno i nezdravo.

Foto: pixabay

- Posljedice loše izvedenog objekta su i česte intervencije. Svakih nekoliko godina nužno dolazi do novih adaptacija i sanacija, morat će se koristiti isušivači i odvlaživači, češće provjetravati prostorije te destabilizirati temperaturu što će utjecati na režije - ističe Vanja Brundula, struč.spec.oec. iz tvrtke Vodolim, naglašavajući kako kvalitetno projektiranje i suradnja projektanta i investitora te projektanta i tehnologa i, naravno, izvođača radova tijekom gradnje, rezultira razradom projekta u najsitnije detalje.

Vanja Brundula upozorava i kako je važno predvidjeti i raspored namještaja, rasvjetnih tijela, termostata, utičnica te prekidača. Pametno isprojektirane instalacije znači i manje uštemavanje zidova jer se unaprijed u zidanju postavljaju instalacije te objekt dobiva na kompatibilnosti.

Svako uštemavanje cigle narušava strujanje, zraka odnosno povećava gubljenje topline pa u konačnici povećava režije - zaključuje Brundula.

>>Sve o pasivnim kućama: griju se pomoću sunca, aparata u domu i ukućana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije