za duh i tijelo

Stručnjaci složni: Vrtlarenje je najzdravija aktivnost, ako još niste, primite se motike!

sadnja cvijeća zelenila odabir supstrata
Thinkstock
24.02.2023.
u 09:10

Studije diljem svijeta izravno su povezale utjecaje vrtlarstva na bolju kvalitetu života u urbanim i ruralnim sredinama, s dobrobitima za sve, od djece do starijih osoba

Ako ste ovog proljeća odlučili krenuti s vrtlarenjem, ali stalno odgađate početak radova, možda vas, osim uzgoja biljaka, na to potakne činjenica da je vrtalerenje najzdravija aktivnost za duh i tijelo. Složni su u tome znanstvenici diljem svijeta koji su ovoj aktivnosti posvetili brojna istraživanja. Svima im je zajedniči zaključak da je vrtlarenje aktivnost koja je dobra i za duh i za tijelo. Osim toga, studije diljem svijeta izravno su povezale utjecaje vrtlarstva na bolju kvalitetu života u urbanim i ruralnim sredinama, s dobrobitima za sve, od djece do starijih osoba. Mi smo izdvojili sedam studija koje su pokazale najviše benefita za zdravlje koje će vas natjerati da se uhvatite motike!

Foto: pixabay

1. Vrtlarenje oslobađa od stresa

Nizozemsko istraživanje bavilo se proučavanjem kortizola, prirodnog steroida koji se luči kad smo pod stresom, i otkrilo da vrtlarstvo nakon stresnog događaja nudi veće olakšanje od stresa nego, primjerice, čitanje ili šetnja. Potvrdili su to i brojni vrtlari koji kažu da kad osjećaju izloženost stresu odlaze u vrt ne bi li se smirili. Ovo istraživanje dokazalo je jeoš jednu zanimljivu stvar: Na smanjenje stresa djeluju i bakterije iz tla. Uočeno je da ge bakterije djeluju poput antidepresiva i jačaju imunološki sustav.

Foto: screenshot/facebook

2. Vrtlarenje se računa kao trening

Aktivnosti poput nošenja žardinjera, kopanja rupa, čupanja korova, orezivanja grmova ili voćaka te guranje kosilice mogu zajedno angažirati svaki mišić u tijelu. Stručnjaci kategoriziraju vrtlarenje kao umjerenu tjelesnu aktivnost i napominju da može sagorjeti više od 300 kalorija na sat, otprilike isto kao igranje golfa. Postoje i druge opipljive fizičke prednosti, poput povećanja spretnosti i snage ruku. Osim toga, vrtlarenje pospješuje san.

Foto: pixabay

3. Vrtlarenje sprječava demenciju

Rad u vrtu nije samo fizički trening, vrtlarenje je dobro i za naš mozak, posebice kao zaštita od pojave demencije. Naime, potiče kognitivne funkcije, a jedno je istraživanje pokazalo da može dovesti do 36% manjeg rizika od demencije.

sadnja cvijeća zelenila odabir supstrata
1/14

4. Vrtlarenje pomaže u borbi protiv kroničnih bolesti poput bolesti srca i dijabetesa

Biljkama je za rast i napredak potrebna sunčeva svjetlost, baš kao i nama. Kao i druge aktivnosti na otvorenom, vrtlarenje omogućava da u isto vrijeme odradite trening i uživate u suncu. Vitamin D, koji se stvara za izlaganja sunčevj svjetlosti, utječe na više od 1000 različitih procesa u tijelu, od metabolizma do imunološkog sustava. Vitamin D povezan je s pozitivnim učincima na dijabetes tipa 2, bolesti srca, zdravlje kostiju i depresiju. Vitamin D pomaže i u reguliranju gastrointestinalnih tegoba. Naravno, važno je zapamtiti da morate poduzeti mjere opreza kako biste sigurno provodili vrijeme na suncu.

Foto: pixabay

5. Vrtlarenje povezuje ljude

Aktivno bavljenje vrtlarenjem znači ujedno i interakciju s pojedincima u lokalnom vrtlarskom centru i dijeljenje vrtlarskih savjeta i uspjeha s internetskom zajednicom. Tu su i zajednički vrtovi u kojima se često formiraju društvene veze i mreže podrške. To je posebno važno u urbanim sredinama.

6. Vrtlarenje poboljšava raspoloženje i samopouzdanje

Boravak u prirodi dobar je za naš organizam, a učinci bavljenja vrtlarenjem uključuju i poboljšanja raspoloženja. Dokazano je da vrtlarenje povećava pozitivnost i optimizam, a povezuje se i s borbom protiv depresije i drugih mentalnih bolesti.  Studija o emocionalnom blagostanju povezanom s uobičajenim dnevnim aktivnostima, kao što su šetnja, kupovina i objedovanje vani, otkrila je da je vrtlarenje među prvih pet aktivnosti za pružanje sreće i smisla. Ista je studija pokazala da su najpozitivnije učinke osjetile žene i sudionici s nižim primanjima.

Foto: screenshot/facebook

7. Vrtlarenje je ključ zdravije prehrane

Nije uvijek lako odabrati zdravu hranu, ali vrtlarenje može pomoći. Uzgajivači voća, povrća i ljekovitog bilja imaju dodatnu prednost lakog pristupa hranjivim opcijama hrane. Osim toga, ljudi koji uzgajaju povrće vjerojatnije će ga jesti. Jedno je istraživanje pokazalo da je vjerojatnije da će djeca jesti voće i povrće domaćeg uzgoja, dok je drugo istraživanje otkrilo povećanje prehrambene pismenosti povezano s vrtlarenjem mladih. Osim prehrambenih prednosti, povrtlari su posebno izvijestili o većim pozitivnim emocionalnim učincima od onih koji se bave drugim vrstama vrtlarstva kod kuće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije