DOBRA VIJEST

Stara škola u Istri postala prenoćište za bicikliste

škola
Foto: domosfera.hr
1/2
15.09.2015.
u 11:24

Parenzana je bila uskotračna pruga koja je povezivala 33 istarska gradića, od Trsta do Poreča

Završena je rekonstrukcija i uređenje zgrade stare škole u istarskom selu Triban u Bujštini te je prošloga tjedna svečano otvorena kao Parenzana Magic - Friendly Centar. U centru će biti središte Javne ustanove Parenzana za praćenje stanja na stazi i njezino održavanje, te prenoćište za bicikliste koji će tu moći dobiti i informacije o rutama i druge usluge.

Riječ je o najvećoj investiciji u sklopu projekta Parenzana Magic koji se sufinancira iz Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. Za projekt je Istarskoj županiji kao vodećem partneru odobreno je 510.349 eura, a iznos IPA sredstava iznosi 433.797 eura. Projekt Parenzana Magic nastavak je projekta Parenzana I - Put zdravlja i prijateljstva, te projekta Parenzana II - Ponovno oživljavanje puta zdravlja i prijateljstva u sklopu kojih su realizirani preduvjeti za ostvarenje glavnog cilja - revitalizaciju trase stare željezničke pruge Parenzane putem integrirane turističke ponude i dugoročne prekogranične suradnje te povećanja broja sportskih događanja u Istri.

Foto: domosfera.hr

Parenzana ili TPC (Trieste-Parenzo-Canfanaro) bila je uskotračna pruga duga 123,1 kilometar, a povezivala je 33 istarska gradića, od Trsta do Poreča. Prometovala je od 1902. sve do 1935. kada je ukinuta zbog nerentabilnosti.

Kompletan tekst pročitajte na portalu Domosfera!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije