Neopisiv užitak

Sjedim uz jezero, a kornjače mi jedu iz ruke

Sjedim uz jezero, a kornjače mi jedu iz ruke
Foto: Dom i vrt
1/2
12.06.2013.
u 00:15

Od ideje pronađene u prilozima Večernjeg lista do jezera u dvorištu trebalo je dosta rada i muke, no nije zažalio zbog odluke, užitak je neopisiv, kaže naš čitatelj

Čitajući priloge o uređenju vrta i okućnice u vašem listu pomislio sam da bih i ja mogao promijeniti izgled svog vrta i okućnice, napisao nam je Mario Božurić iz Velike Gorice.

“Uzeo sam alat u ruke i počeo kopati. Susjedi i ukućani malo su čudno gledali kad sam rekao da će na tome mjestu biti jezero. Pothvat je bio malo teži nego što sam mislio”, piše čitatelj. Nastalo je jezero nepravilna oblika, dugo 17 metara i široko pet metara, najveće dubine 1,8 metara. Na najužem dijelu premošćuje ga mostić dužine tri metra. Mostić je napravljen od hrastova drveta, a ispod njega ugrađena je led rasvjeta.

“Dno i stijenke jezera obložio sam folijom kako bih osigurao nepropusnost. Na foliju sam vratio dio zemlje i šljunka kako bi biljke i životinje imale što prirodnije uvjete. Obala jezera je većinom travnata, dio koji se postupno izdiže iz vode je šljunkovit, dok je jedan dio izrađen od kamena makedonskih sedrenih stijena. U jednom dijelu jezera iz vode se izdiže otočić napravljen od kamena i zemlje na kojem se sunčaju žabe i kornjače”, piše nam čitatelj. “Uz jezero je brdo na čijem je vrhu izvor. Iz njega se slijeva potočić u jedan dio jezera, dok do izvora dolazi pomoću pumpe na drugom dijelu, čime je osigurana cirkulacija vode u jezeru.

Uz jezero je klupa za odmor, napravljena od stoljetnih greda hrastova drveta. U jezeru je većina biljaka koja i inače obitava u sličnom okruženju, a donesene su iz prirodnih jezera. Plivaju tu i ribe, šarani pa čak i jedna štukica. Tu su i kornjače, razne žabe i riječne školjke. Punjenje jezera osigurava i kišnica, koja prolazi kroz izgrađene filtre, te pumpa za podzemne vode sa 12 metara dubine. Većina rasvjete je solarna, a samo jedan dio je led rasvjeta. Izrada je bila dosta zahtjevna, ali na kraju se isplatio svaki trenutak uloženog vremena. Prelijep je osjećaj kad dođete s posla, sjednete uz jezero, a šarani i kornjače jedu vam gotovo iz ruke. A zatim vas svojim bacakanjem poprskaju vodom”, opisuje užitke Mario Božurić.

NE PROPUSTITE: Pogledajte kamenjar s fontanom naše čitateljice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije