Sad se isplati

Sezona je povrća: zamrznite ga, ukuhajte, ukiselite, osušite...

čuvanje povrća
Foto: Pixell
1/7
06.08.2014.
u 09:30

Ovo je doba godine kad povrća ima najviše i najjeftinije je. Iskoristite priliku i spremite ga

Razne vrste salata teško možemo uskladištiti više od 2-3 dana. Dobar trik je, primjerice takvu vrstu povrća zamotati u bijeli papir i čuvati u hladnjaku ili na nekom tamnijem i hladnijem mjestu, ali namirnice valja brzo potrošiti.

Neke, pak poput rajčica, krastava, kupusa, raznih vrsta začina, sve vrte luka, paprike, cikle, brokule ili cvjetače, krumpira i raznih vrsta tikvi ipak možemo sačuvati dulje vrijeme. Povrće možemo čuvati na nekoliko načina - čuvanjem u hladnjaku, ukuhavanjem, zakopavanjem u zemlju, blanširanjem i zamrzavanjem, kiseljenjem...

Mladi kupus bez problema možete držati u hladnjaku i tjedan dana, valja tek provjeriti jesu li vanjski listovi zdravi, ako počnu truliti, odstranite ih.

Mrkvi, celeru ili peršinu odrežite vrhove pa stavite u prostoriju u kojoj ima dosta vlage. Možete ih zamotati i u vlažnu krpu ili ostaviti u posudi s vodom.

Krumpir možete staviti u improvizirani trap ili ga čuvajte u tamnom, ali suhom prostoru. Tako možete sačuvati i luk i češnjak.

Brokule, mahune, mladi grah ili cvjetače najbolje je kratko blanširati pa zatim staviti u zamrzivač. Povrće u zamrzivaču može stajati nekoliko mjeseci, ipak, ne pretjerujete.

Foto: Pixell

Rajčicu je najbolje ukuhati. Ohlađena salsa može se spremiti u staklenke ili u plastične posude u zamrzivaču. Paprike se mogu ispeći pa staviti u zamrzivač ili ukiseliti. Prema provjerenom receptu dobro je napraviti ajvar.

Ukiselite i ciklu i krastavce. Za kupus je još prerano, to se obično radi u hladnijim mjesecima.

Dobar način spremanja povrća je i sušenje. Može se to raditi na tradicionalan način, usitnjavanjem povrća i sušenjem u pećnici, ali danas na tržištu postoje i mali kuhinjski aparati koji će u tome pomoći. Sušiti se može gotovo sve povrće, a idealan je način i za čuvanje gljiva. Osušeno povrće (ili voće) spremite u platnene ili papirnate vrećice. Probušite nekoliko rupica da ima zraka ili stavite u staklenke. Peršinov list može se jednostavno osušiti i na zraku. Poslije ga izmrvite i spremite.

>>Vaše voće zamrzite, ukuhajte, napravite liker, sok ili ocat

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije