za balkon

Trend u vrtlarstvu koji volimo: Sedam vrsta voća i povrća koje obožavamo i u mini varijanti

vrt
Shutterstock
24.05.2023.
u 06:00

Ovo malo voće i povrće (često patuljaste sorte ili hibridi) lako je uzgajati u vrtu, dvorištu, balkonu ili u teglama pokraj kuhinjskog prozora

Sitne su stvari trenutno hit - sitna hrana, mali vrtovi i sitne biljke preuzimaju Instagram. Rastući trend je i urbano vrtalarenje, a kad se to dvoji spoji rezultat je uzgoj mini voća i povrća u vrtovima i na balkonima. Ovo malo voće i povrće (često patuljaste sorte ili hibridi) lako je uzgajati u vrtu, dvorištu, na balkonu ili u teglama pokraj kuhinjskog prozora. Evo najboljeg izbora mini vrsta kojima možete dati šansu.

Foto: pixabay

Šumske jagode puno su sitnije od jagoda koje vidite u trgovini. Biljka ima velike listove i visoke stabljike koje drže plod iznad lišća. Prekrasni bijeli cvjetovi pojavljuju se u proljeće, a plodovi se pojavljuju tijekom ljetnih mjeseci. Pazite:brojni štetnici vole grickati ove biljke, pa stavite ogradu ili mrežu oko njih radi zaštite.

Foto: screenshot/facebook

Biserni luk (Allium ampeloprasum) preslatki je mali luk koji često vidite u varivima. Ovaj mini luk obično naraste samo do promjera otprilike centimetar. Raste slično kao luk u punoj veličini, ali ova sorta brže sazrijeva, tako da možete uživati ​​prije. Biserni luk spada među najmanje vrste luka jer su samo veličine lješnjaka.

Kivi bobice malo su voće izgleda poput kivija bez grube, smeđe kože. Najbolje ih je jesti kad su malo mekane na dodir.

Ljetna tikva obično bere kada je široka samo dva do četiri centimetra. Male tikve oblikovane su poput letećih tanjura i blagog su okusa, slične tikvicama. Njihov oblik i veličina čine ih zabavnim za igru ​​u kuhinji.

Foto: Thinkstocks

Baby (Palčica) mrkva bere se kad je veličine golf lopte. Često ju se naziva i 'Palčica' jer je kratka i stasita sorta i nema klasični, suženi oblik koji ima većina mrkvi. Koža ove sorte vrlo je mekana i ne mora se guliti prije jela.

vrt
1/14

Cucamelon, krastavac-dinja voće je za koje vjerojatno niste znali da postoji, ali definitivno ga trebate početi uzgajati. Izgleda poput malih lubenica, ali imaju okus sličak miksu limete i krastavaca. Ne samo da izgleda slatko, već je i prepun antioksidansa i vitamina zbog čega nosi  titulu 'superhrane'.

Minijaturna paprika patuljasta je sorta i lako se može uzgajati iz sjemena. Dobro se snalaži u teglama kao i u vrtu.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije