vrijedna truda

Ako želite u vrtu imati lavandu, biljku s tisuću kvaliteta, osigurajte joj ove uvjete

lavanda
Shutterstock
28.04.2021.
u 11:40

Lavanda voli alkalno tlo, pa ako je kiselo, treba mu dodati vapno. Poznato je oko trideset vrsta lavande. To je zimzeleni grm visine oko 60 centimetara i širine najmanje 120 cm

Domovina lavande su suhi i sunčani kamenjari zapadnog Sredozemlja. To moramo imati na umu kod uzgoja, pa iako joj na kontinentu ne možemo pružiti blagodati mediteranske klime, možemo joj omogućiti osnovni uvjet, a to je tlo dobre propusnosti. Zato ćemo ilovasto tlo poboljšati dodavanjem komposta i oštrog pijeska.

Foto: screenshot/facebook

Lavanda voli alkalno tlo, pa ako je kiselo, treba mu dodati vapno. Poznato je oko trideset vrsta lavande. To je zimzeleni grm visine oko 60 centimetara i širine najmanje 120 cm. Iako su kultivari bijelih i ružičastih cvjetova vrlo privlačni, ljubičasti su najmirisniji. Najčešće se uzgaja ranocvatuća L. angustifolia (sin. L. officinalis, L. vera i L. spica) koja se odlikuje uskim sivozelenim listovima i uspravnim cvatnim stapkama koje nose purpurne ili plave cvatove. Iz ove popularne vrste oplemenjivanjem nastali su mnogi kultivari patuljasta i polupatuljasta (25-75 cm) te visoka rasta.

Foto: Flora magazin

Primjena: kao pokrivač tla, za živicu i obrube, cvatuće gredice, prirodne vrtove te za sadnju u uzgojne posude.

Napomena: prve godine uzgoja odrežite cvatne pupove kako biste potaknuli formiranje snažnijeg korijenja i gusta, lijepo oblikovana grma. Nakon cvatnje grm se podreže za oko jednu trećinu i nastavi zalijevati.

Lavanda je dobila ime od latinske riječi “lavare”, što znači prati, jer se dodavala kupkama, vodi za pranje lica i vodi za pranje rublja kao miris i ljekovita biljka. Njezinu ljekovitost prvi spominje Hildegard od Bingena u 12. st. Prema pučkoj medicini, ljekovito je djelovanje lavande višestruko. Koristi se kao sredstvo za pranje lica i tijela (kupke, toaletne vodice), za tjeranje moljaca, za aromu te u liječenju mnogih bolesti.  Lavandino ulje ima i antireumatično svojstvo koje dolazi do izražaja kod trljanja oboljelih mjesta lavandinim uljem kao i kod pripreme kupki s lavandom.

Foto: pixabay

Lavandino ulje pomaže kod migrene, glavobolje. Njime namažemo mjesta na kojima osjećamo bol. Nekoliko kapi lavandina ulja možemo staviti i na kocku šećera kad smo uzbuđeni, tjeskobni, kod bolova oko srca, nesvjestice, vrtoglavice, navale krvi u glavu, kod želučanih smetnji, nadutosti, vjetrova, grčeva maternice i crijeva...

lavanda
1/14

Lavanda je korisna i u tjeranju brojnih insekata. Protiv moljaca možemo se boriti s lavandom, pelinom, korom limuna ili naranče, mentom i ružmarinom. Škorpione može otjerati lavanda, a miris peperminta odbija pauke. Dovoljno je ulje peperminta tazrijediti s vodom i poprskati vrata i prozore. Protiv svih nametnika možemo se boriti i paprom.

Još jedna stvar koju treba znati, lavanda spada među jestivo cvijeće, a prava je poslastica sladoled od lavande!

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije