otporno cvijeće

Ovih pet biljaka voli sjenu i hlad i uz njih ćete zaboraviti na nedostatak sunca

fuksija
Flora magazin
27.04.2021.
u 06:57

Bez obzira želite li uljepšati tmurne kutove u svom dvorištu ili oživjeti mjesto u sjeni velikog drveta, ove cvjetnice koje vole sjenu i sretno rastu tamo gdje nema izravnog sunca

Ne trebaju sve biljke izravnu sunčevu svjetlost. Zapravo, puno jednogodišnjih biljaka, trajnica i tropskih vrsta može uspjevati u hladu. Bez obzira želite li uljepšati tmurne kutove u svom dvorištu ili oživjeti mjesto u sjeni velikog drveta, ove cvjetnice koje vole sjenu i sretno rastu tamo gdje nema izravnog sunca. Mi smo ih pobrojali pet koje će vas oduševiti svojim raskošnim cvatom.

Srdašce

Ova biljka razvija graciozne grane cvjetova u obliku srca koji imaju malenu suzu u podnožju svakog cvata. Osim ljupkog cvijeća, srdašce je i odličan izbor za živu ogradu. Uspava se sredinom kasnog ljeta i ponovno se pojavljuje sljedećeg proljeća. 

Foto: Flora magazin

Fuksija

Prohladna, sjenovita mjesta idealno su okruženje za sve članove obitelji. Većina vrsta fuksije tvori male grmlje u blagoj klimi, ali neke se tretiraju kao jednogodišnje biljke. Biljke u crvenoj, ružičastoj, bijeloj, ljubičastoj i ružičastoj boji omiljene su i kod leptira. Objesite fuksiju na niske grane drveća ili je posadite tako da se najbolje možete diviti boji i ljepoti biljke. Nijedan vrt u hladu nije cjelovit bez.

fuksija
1/8

Astiliba

Ove robusne biljke uspijevaju u vlažnoj sjeni. Čak i kad ne cvjeta, lišće poput paprati je također lijepo. Cvjetovi astilbe dolaze u bijeloj, crvenoj, ružičastoj, narančastoj i ljubičastoj boji, a općenito se počinju pojavljivati ​​krajem proljeća i početkom ljeta. Lijepe su u kombinaciji sa hostama i papratima kojima također odgovaraju takvi položaji. Astilbe se mogu uzgajati i kao lončanice za kuću i vrt.Astilbe imaju lijepe listove zelene boje, a sitni, nježni cvjetići nalaze se na gracilnim tankim stabljikama, koje su kod nekih vrsta crvenkaste boje, uglavnom uspravne.

Foto: pixabay

Tigrasti ljiljan

Tigrasti ljiljan je karakterističan po malim lukovicama koje se pojavljuju u pazdušcima listova – njima se razmnožava. Dok su “zrele”, male lukovice same padaju s biljke i počinju klijati. Za razvoj do lukovice koja cvjeta potrebno je nekoliko godina.Tigrasti ljiljan ima vrhunac cvatnje u lipnju i srpnju, a traje prilično dugo jer se na vrhovima cvjetnih stapki dugo otvaraju novi cvjetovi.

Foto: Flora magazin

Vodenika

Vodenika je ljetnica koja se svojim žarkim bojama i bujnom cvatnjom predivno ističe u polu sjenovitim i sjenovitim mjestima. To je biljka koja obožava vlažna tla i vlagu, ali pripazite sa polijevanjem da korijen ne bude natopljen.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije