LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Sedam savjeta uz koje će sobne biljke uspješno preživjeti zimu

Zimi često griješimo misleći da bilje ne treba vodu pa često uvenu zbog premalo zalijevanja ili počnu trunuti zbog prevelike količine vode
24. studenoga 2022. u 07:52 0 komentara 4505 prikaza
sobne biljke
Foto: Thinkstock

Sobno bilje s odlaskom zime obično počinje pokazivati svoje “boljke”. Što i ne začuđuje s obzirom na to da zimu takve biljke provedu na, za njih, previsokim temperaturama i s premalo zraka i svjetla. Dakako, zimi često griješimo misleći da bilje ne treba vodu pa često uvenu zbog premalo zalijevanja ili počnu trunuti zbog prevelike količine vode.

biljke | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Sve to ovisi o specifičnoj biljnoj vrsti i bilo bi dobro, ako ste uzgajivač početnik, educirati se o uvjetima koje biljka koju ste nabavili da vam uljepša prostor voli. Fikus je, primjerice, jedna od najzastupljenijih biljaka u našim domovima, no zimi ovoj biljci često otpadaju listovi. Razlog tome je premalo svjetla. Na zimske uvjete posebno su osjetljivi fikusi prošaranog lišća.

begonija | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Begonija, još jedna od omiljenih sobnih biljaka također ne voli tamna mjesta, a pupovi će joj otpadati i ako je često premještate. Dracena je pak biljka koju mnogi biraju zato što je prilično otporna, međutim, ona najčešće ugiba zimi, i to zbog previše zalijevanja. Zbog zanimljiva lišća i neodoljiva cvjeta vjeran je sustanar u mnogim domovima i afrička ljubičica, no s njom jednostavno morate znati. Mora je se uvijek zalijevati u tanjurić, nikada odozgo, a nakon 30 minuta promijenite joj podmetač jer, uzme li previše vode, korijen joj počne trunuti. Ako primijetite da se počela “gasiti”, stavite u podložak šljunak i pustite je da se isuši. Ova biljka voli puno svjetla, ali nikako ne direktnog. Živite li u stanu i imate li jelu u tegli, pripremite se na pojačano opadanje iglica. Razlog tome su suh zrak i suh kompost. Obvezno je prihranjujte i pokušajte prostoriju u kojoj je biljka što češće provjetravati.

sobne biljke
1 / 10
Prirodna decentna dekoracija i mnoštvo svijeća stvorit će momentalno blagdansko raspoloženje

Pametno birajte hranjiva

Pri izboru hranjiva potrebno je voditi računa da je koncentracija dušika manja i udio mikroelemenata te fosfora i kalija veći. Na taj se način biljku fiziološki priprema za zimu. Ovisno o vrsti biljaka koje uzgajamo preporučljivo je za prihranu koristiti organska folijarna gnojiva na bazi organske tvari, ekstrakta algi i aminokiselina.

Osigurajte dovoljno svjetla

Postoji i mali trik kojim se može provjeriti je li biljci pretamno. Dovoljno je postaviti ruku tridesetak centimetara iznad biljke pa, ako ne primijetite sjenu, biljci je pretamno. U tom slučaju, obavezno je premjestite na svjetlije mjesto, ali pazite da nije izloženo propuhu. Upravo je propuh najveći neprijatelj sobnom bilju u hladnom razdoblju.

ljekovito bilje začini | Autor : pixabay Foto: pixabay

Povećajte vlažnost zraka

U grijanim prostorima u većini slučajeva zrak je suh, dakle vlažnost ispod 50 posto, što nepovoljno djeluje na biljke. Bilo bi poželjno nabaviti vlagomjer te na taj način kontrolirati vlažnost zraka. Najlakša metoda je prskanje biljka po lišću. To im omogućuje da vrate vlažnost tkiva i održe vitalnost tijekom godine.

Dozirajte vodu

Valja voditi brigu i o zalijevanju, a od izuzetne je važnosti da zalijevanje doziramo. Moramo uzeti u obzir da su biljke izložene manjoj količini sunca, a kako su biljke u laganoj fazi mirovanja, proces fotosinteze je manje intenzivan stoga je potrebno smanjiti količinu vode u odnosu na zalijevanje tijekom ljeta.

kaktus | Autor : pixabay Foto: pixabay

Grupirajte ih pažljivo

Obavezno vodite računa o količini biljaka koje držite u prostorima gdje boravite ili spavate zbog procesa disimilacije tijekom noći. Većina ljudi pretjera s količinom biljaka u malom prostoru, a to može biti kontraproduktivno. U spavaćoj sobi je bolje ne držati biljke.

sobne biljke
1 / 14
Iščekivanje Božića najteže pada najmlađima stoga ih uključite u ukrašavanje doma, ili barem njihove sobe. Zara Home ima sjajne ideje!

Prilagodba na nove uvjete

Promjena temperature vani i godišnjeg doba jače utječu na pojedine biljke. Primjerice, neke biljke znaju reagirati odbacivanjem lišća ili lišće jednostavno žuti. U takvim slučajevima potrebno je eliminirati pojavu štetnika i biljki prepustiti da odradi proces prilagodbe.

Zaštitite ih

U hladnijim danima sobne biljke nije dobro držati na golom betonu ili na keramičkim pločicama. Da se ne bi prehladile, dobro je ispod lončanice staviti komadić kartona ili frotirnu krpicu. Kupujte li biljku za hladnijeg dana, obvezno je dobro zaštitite, primjerice, umatanjem u papir. Većinu biljaka nije dobro presađivati u zimsko doba.

kaktus sigurne i dekorativne Ako tijekom blagdana volite prirodno zelenilo, a imate kućne ljubimce, s ovih šest ste sigurni! zelene dekoracije Grijanje je neprijatelj biljaka, evo kako pomoći zelenilu tijekom hladnijih mjeseci zelena salata u vrtu Zimske salate i špinat glavni su povrtni aduti u studenom

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.