KAKO GA SKLADIŠTITI

Vaše voće zamrznite, ukuhajte, napravite liker, sok ili ocat

jabuke
Foto: Thinkstock
05.08.2014.
u 09:30

Najosjetljivije su šljive, a najdulje odolijevaju kruške i jabuke.

Slasno voće već uvelike dozrijeva, a svi oni koji imaju sreću i uživaju u plodovima iz svog voćnjaka iznova žele plodove što dulje sačuvati svježim. To nije uvijek lako i zapravo samo neki plodovi, poput jabuka, dunja ili krušaka, mogu se sačuvati nekoliko mjeseci. Sve drugo voće, poput marelica, šljiva, bresaka, grožđa ili neodoljivih bobica najbolje je što prije preraditi – ukuhavanjem, pripremanjem različitih likera, sokova ili kvalitetnim zamrzavanjem.

– Jabuke i kruške mogu ostati svježe do Božića, a za njihovo skladištenje potrebna je vlažna, tamna prostorija s manje zraka – preporučuje Zoran Grbavac, OPG proizvođač iz Banovine, dodajući kako su šljive osjetljivije.

Za njih je potrebna prostorija bez vode, s optimalnom temperaturom oko 12 stupnjeva Celzijevih, što je u većini naših podruma ipak teže ostvarivo. Vlažnost prostorije u kojoj se čuvaju jabuke i kruške može se osigurati s kantama vode koja će postupno isparavati i vlažiti zrak. Preporuka iskusnog voćara je i da se svi plodovi beru zreli.

– Branjem nezrelog voća gubimo njegovu slast, a ne dobivamo ništa na njegovu očuvanju – ističe Grbavac.

Jabuke i kruške iz hobi voćnjaka dobro je uskladištiti u drvenim kašetama te redovito pregledavati. Oštećene i nagnjile voćke treba odstraniti. Dinje, simbol mirisnih bakinih soba, treba skladištiti tako da se međusobno ne dodiruju, ali u njihovoj slasti bolje je uživati ako se, primjerice, skuha pekmez. Bobičasto voće, marelice, šljive ili breskve mogu se zamrznuti. Pravila kvalitetnog zamrzavanja nalažu da se koristi samo svježe ubrano voće, da se opere u hladnoj ili mlakoj vodi te izvade koštice i peteljke. Voće treba narezati na manje komade, rasporediti po širokom pladnju i staviti u zamrzivač. Tek kad se zamrzne, može se prebaciti željena količina u vrećice za zamrzavanje. Orašaste plodove, poput oraha, dobro je prosušiti i čuvati na temperaturi od 1+1 do -1 stupanj Celzijev. Ako su na toplijem, brzo se mogu pokvariti.

Za pripremanje kompota, marmelada i različitih slatkih delicija, uvijek treba birati zdravo voće, ali i imati provjeren recept. Nakon pripreme takvih delicija vrlo je važno i njihovo skladištenje – u čiste i sterilizirane staklenke, kvalitetno zatvorene patent-poklopcima ili celofanom.

Dio voća, posebice jabuka, koji je natučen može se iskoristiti i za proizvodnju jabučnog octa.

>>Namirišite sve, od toaletnog papira do daske za rezanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije