sad je vrijeme

Zasadite svoju prvu maslinu, a prve plodove očekujte za 3-4 godine

masline
Foto: Thinkstock
1/5
06.02.2016.
u 11:44

Masline vole plodno i rastresito tlo. Ako je tlo manje kvalitetno, valja osigurati navodnjavanje. Oblica je najvažnija, ujedno najčešća sorta masline. Autohtona je sorta Jadranskog primorja

Atraktivne radionice koje će pokazati kako se pripremaju kreme i drugi različiti kozmetički proizvodi na bazi maslina, degustacija maslinova ulja i drugih finih delicija pripremljenih od tog čarobnog ploda, raznoliki program za djecu, prodajna izložba i druženja maslinara i Zagrepčana, samo su dio događanja na 1. festivalu maslina koji će se 6. i 7. veljače na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 7 i 7a.

Tijekom dva dana festival će okupiti i različite stručnjake koji će u svojim predavanjima govoriti o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednost maslinova ulja, o domaćem maslinarstvu, o uzgoju i zaštiti maslinika te ponuditi odgovore na pitanja kako brati, preraditi i čuvati masline.

Foto: pixabay

Koje tlo odabrati
Kako 1. festival maslina ponajprije ima zadaću promovirati veću konzumaciju maslinova ulja, a najbolje će vam prijati ono koje sami napravite, mi vas potičemo da zasadite svoju prvu maslinu uz savjete mr. sc. Stanislava Štambuka, višeg stručnog savjetnika za hortikulturu u Savjetodavnoj službi.
– Maslina najviše voli plodno i rastresito tlo. U nas se najčešće sadi na crvenicama i smeđim tlima na vapnencima. Može uspijevati i na skeletoidnim i manje plodnim tlima, ali se tada treba navodnjavati – ističe mr. sc. Štambuk.

Prvi plod kod masline, kao jednogodišnje sadnice, može se očekivati za tri-četiri godine. Maslina je “druželjubiva” biljka pa se slobodno može zasaditi uz jabuke i kruške, a dobro se snalazi na svim stranama svijeta. Idealno vrijeme za sadnju masline je tijekom veljače i ožujka, posebice se to odnosi na kontinentalni dio Hrvatske.

Foto: pixabay

Može i na kontinentu
– Maslina može uspijevati u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali samo kao pojedinačno stablo u većem kontejneru, s tim da je zimi treba unijeti u zaštićeni prostor. Naime, maslina tijekom zime može podnijeti temperature od -8 do -10 stupnjeva celzijevaca, no kod nižih temperatura pozebe – naglašava mr. Štambuk. Oni koji masline sade, primjerice, u vrtu posebno moraju paziti da njihova sadnica nema goli korijen.

Foto: pixabay

– Najbolje je saditi sadnice uzgojene u posudi (kontejneru), dakle sadnice s grumenom zemlje koji se ne odvaja od korijena. Pri sadnji treba paziti da se sadnica posadi onoliko duboko koliko je bila u kontejneru. U sadnu jamu treba staviti gnojivo, ali ne preblizu biljke, već oko 50-70 cm oko same sadnice masline. Posađene sadnice treba zasuti slojem rahlog tla – kaže mr. sc. Stanislav Štambuk dodajući kako mladu sadnicu, nakon sadnje, obvezatno treba zalijevati dok se dobro ne ukorijeni.

>> Kvalitetna priprema tla ključ je dobre vrtlarske sezone

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije