Promo članak

Reagirajte na vrijeme i spasite biljku

hrđa
Foto: Arhiva VL
23.02.2014.
u 00:00

Pravodobna reakcija i zimsko prskanje najbolja su zaštita za vaše biljke

Kada u istom vrtu uzgajate krušku i npr. smreku, pojava kruškine hrđe je gotovo neizbježna. Hrđa kruške ili kruškin pikac je relativno česta bolest kruške povezana s blizinom nekih ukrasnih biljaka iz roda Juniperus. Naime, da bi ta patogena gljivica završila svoj ciklus, potrebna su joj dva domaćina; ukrasno bilje iz roda Juniperus kao zimski, tj. primarni domaćin, i kruška kao ljetni, tj. sekundarni domaćin. 

Spore te gljivice donesene vjetrom inficiraju Juniperuse na mjestima gdje iglice izlaze iz drveta pa dolazi do zadebljanja kore i drveta. Gljivica se na Juniperusu razvija i u povoljnim uvjetima inficira krušku. Gljivičine spore se nošene vjetrom mogu prenositi i do šest kilometara, stoga se nemojte iznenaditi primijetite li hrđu i na kruškama u čijoj neposrednoj blizini nema Juniperusa. 

Visoka relativna vlaga zraka i temperature od 15-20 °C povoljno utječu na zarazu hrđom, a na temperaturama višim od 25°C ne dolazi do infekcije. Patogena gljivica hrani se isključivo živim stanicama biljke i nije sposobna preživjeti od mrtvog biljnog materijala.  Kruškin pikac izaziva karakteristične narančaste pjege sa žutim rubom i crnim točkicama u središnjem dijelu pjege. Na naličju lista nastaju izrasline i kod jakog napada list otpada. Ako se ne liječi, ta bolest  može prouzrokovati velika oštećenja kruške. Na zaraženim mjestima na kori i granama nastaju rak-rane koje uzrokuju sušenje grana i stabala, a plodovi su rijetko napadnuti.

Orezivanje zaraženih Juniperusovih grančica zimi ili u rano proljeće može smanjiti širenje kruškina pikca, a u uvjetima jakih zaraza, nerijetko se jedinom mjerom smatra uklanjanje okolnih Juniperusa. Kako bi se takvi scenariji izbjegli, potrebno je krušku prskati zaštitnim sredstvima koja će spriječiti razvoj bolesti. Zimsko je prskanje izuzetno važno pa prije svega preporučujemo plavo prskanje pripravkom NEORAM WG u količini od 500 g/100 l vode.

Ciljano, u vegetaciji, u suzbijanju kruškina pikca, jedini registrirani pripravak za tu namjenu u Hrvatskoj je DITHANE DG NEOTEC na osnovi djelatne tvari mankozeb koji u sebi sadrži mikrohranjiva mangan i cink, a koja su važna u sintezi klorofila, pa osim što suzbija patogene, taj pripravak pozitivno utječe na prehranu i ukupnu kondiciju biljke. DITHANE DG NEOTEC dolazi u obliku disperzirajućih mikrogranula pa se manje praši i ispire, pruža vrlo dobru pokrovnost i stabilnost suspenzije, a pospješuje tzv. zeleni efekt na listovima. Na kruškama se primjenjuje u dozi 210 g/1000 m² (21 g na 100 m²).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije