PRIPREMITE SE

Još nije kasno za sadnju ljetnica

cvijeće ljetnice sadnja
Foto: Thinkstock
1/3
01.06.2015.
u 08:15

Što je ključno za uspjeh biljnih i cvjetnih vrsta, na što su najviše osjetljive, mogu li se održati bez drenaže i prihrane....

Mjesec svibanj idealan je za ne samo za sadnju ljetnica, već i trajnica te uređenje kamenjara, pa je pravo vrijeme da radovi počnu. Ali, nećete puno pogriješiti ako ih posadite i u lipnju. Dakle, vrijeme je za akciju!

Ljetnice su sve one cvjetne vrste i biljke koje u istoj godini budu posađene, niknu, prolistaju i procvjetaju te na kraju daju sjeme. Ljetnice će cvjetati jako dugo – uveseljavati će vas cijelo ljeto, sve do kasne jeseni i prvih mrazeva. Usto, za većinu ljetnica nećete trebati dugo čekati da narastu i počnu obilnije cvjetati. Vrsta je doista bezbroj i zapravo, koju god posadite, nećete pogriješiti, a naročito efektno će izgledati ako kombinirate dvije ili više vrsta u jednoj tegli.

Foto: pixabay
Idealno vrijeme za sadnju, ne postoji – možete to učiniti u bilo koje doba dana

Uz pomoć agronomkinje iz Zrinjevca, Vesne Čuljat nudimo vam nekoliko vrijednih savjeta kako biste uspješno uzgojili ljetnice. Među odabranim vrstama svakako su najpopularnije pelargonije i petunije, koje su za mnoge balkone i okućnice u Hrvatskoj neizostavan dio cvjetnog asortimana. Njima, ali i tamjanu, bakopama i begonijama zajednički je nazivnik da su jednostavne za održavanje. Prema mišljenju Vesna Čuljat, najvažnije je, uz pravilan položaj, obratiti pažnju na zalijevanje.

- To mora biti ili ujutro ili uvečer, ovisno također o položaju – ističe Vesna Čuljat.

Naime, ukoliko su biljke već u rano jutro izložene direktnom suncu, onda ih je bolje zalijevati uvečer. Ako pak sunce dolazi tek u podne ili kasnije, možemo ih zaliti ujutro. Idealno vrijeme za sadnju, ne postoji – možete to učiniti u bilo koje doba dana. A prije nego počnete potrebno je učiniti neke predradnje.

- Plan prije kupovine je svakako poželjan. Potrebno je voditi brigu o potrebama bilja i tako ih grupirati – od polo-žaja u odnosu na osvjetljenje, potrebe za vodom pa onda tijekom kupnje paziti na habitus odnosno vanjski izgled biljke – žile, stabljiku, cvijetove – ističe Vesna Čuljat. Odabir posude za biljku više je stvar osobnog ukusa i estetike nego faktor uspješnosti uzgoja. Iako, postoje neke razlike s obzirom na materijal od kojeg su napravljene.

Foto: pixabay
Najvažnije za posude jest to da na dnu moraju imati otvore kroz koje otječe višak vode

- Glinene posude su bolje za biljke kojima treba puno vlage jer su propusne, dok se u plastičnim teglama duže zadržava vlaga – objašnjava agronomkinja. Njezin izbor je, priznaje, ipak glina s obzirom da živimo u vrijeme u kojem se nastoje koristiti što više prirodni materijali. Ono što je najvažnije za posude jest to da na dnu moraju imati otvore kroz koje otječe višak vode, naročito ako se biljke nalaze posve na otvorenom. U slučaju obilnijih kiša, u teglama će se, ako nemaju otvore, zadržavati voda.

- Biljke su najviše osjetljive na suvišak vode – upozorava Čuljat. Voda kojom zalijevate biljke neka uvijek bude odstajala. Ona iz slavine može, zbog velike razlike u temperaturama biti prevelik šok za biljku. Prilikom odabira zemlje pročitajte na deklaraciji kojim vrstama je namijenjena te se ravnajte po tome. Sastavni dio svake sadnje su drenaža i prihrana.

- Drenaža je poželjna, ali nije presudna. Bitnije je da je zemlja u koju se sadi rahla – zaključuje Vesna Čuljat.

>>Vrijeme je za presađivanje cvijeća! Saznajte na što sve trebate paziti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije