ODRŽIVA GRADNJA

Projekt kuće na Visu najbolji budući projekt na svijetu

Davor Mateković
Foto: domosfera.hr
12.11.2015.
u 12:02

Prilikom projektiranja autor Davor Mateković vodio se bioklimatskim pristupom koji podrazumijeva prilagođavanje prirodnim uvjetima

Moderna energetski učinkovita kuća uspješno uklopljena u mediteranski okoliš otoka Visa arhitekta Davora Matekovića iz zagrebačkog studija Proarh proglašena je na ovogodišnjem Svjetskom festivalu arhitekture najboljim projektom u kategoriji budućih projekata gradnje kuća.

Prilikom projektiranja autor se vodio bioklimatskim pristupom koji podrazumijeva prilagođavanje prirodnim uvjetima, kao što su to nekad činili naši preci. Osnovna ideja bila je uklopiti modernu energetski učinkovitu kuću u okoliš otoka. Naime, Mateković je za privatnog klijenta trebao osmisliti obiteljsku kuću od 198 četvornih metara na parceli od 7000 četvornih metara sa strmim nagibom i bez infrastrukture. Koristeći mediteransku tradiciju izgradnje suhozida – zidova od kamena bez upotrebe vezivnih materijala, arhitekt je osmislio kuću koja je ukopana u strmi teren.

Kuća je potpuno energetski neovisna. S obzirom na to da je riječ o sunčanom podneblju i terenu koji je okrenut prema jugu i ima nagib, solarni paneli bili su logičan izbor izvora energije za grijanje i rasvjetu. Brdovit teren i umjerena kišna razdoblja omogućuju laku upotrebu kišnice za nekoliko namjena. Na lokaciji je posađen maslinik kako bi se zadržala tradicionalna vegetacija i kultura terasaste poljoprivrede te postigla ekonomska dobit. No, maslinik ima još jednu korist: Stvara gusti hlad i omogućuje pasivno hlađenje kuće.  

Cijeli tekst pročitajte na portalu Domosfera!

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
17:29 12.11.2015.

Iskrene cestitke! Zasto nema vise fotografija?

DU
Deleted user
06:55 13.11.2015.

To su kerefeke. Daj, brate mili, projektiraj kuću u pravom, primorskom stilu da se - urbanističkim riječnikom - ''interpolira'' (uklopi) u okoliš, u ambijent, a ne kerefeke iz filmova o Jamesu Bondu.

VI
VisAVis2
19:58 12.11.2015.

Polako, polako, ovaj bunker je samo maketa. Na terenu nema ništa. Ali kada bude gotovo biti će to ruglo, što ionako nije važno jer se radovi izvode u centru otoka, na lokaciji bez struje, vode, daleko od ceste i sl. Inače, to je poljoprivredno područje, na kojemu nikakvog objekta nije ranije bilo (osim šikare), pa je pitanje kako je ovaj ishodio građevinsku dozvolu za ovaj ponavljam bunker, a nas građane zezaju, ruše bespravno i sl. Trenutno ovo je u fazi pripreme terena...!!! (nagrada je dodjeljena zamišljenoj maketi???). Lako moguće da je i ovo neki oblik "održivog privatnog razvoja uz državne podsticaje"... (oprdp).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije