OBITELJ PREMUŠ

Proizvodit ćemo i više od 600 tona nakon navodnjavanja

premuš krumpiri
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/5
06.09.2015.
u 11:45

Jesu li rad, ljubav prema zemlji i pametna ulaganja dovoljni da bi se uspjelo živjeti od poljoprivrede govori nam Božo Premuš, uzgajivač krumpira iz Belice

Odluka da se 1990. počne ozbiljno baviti uzgojem merkantilnog krumpira za Božu Premuša bila je posve logičan korak i životni put – od malih je nogu pomagao roditeljima u polju, a i mjesto u kojem je odrastao, Belica, tradicionalno proizvodi tu kulturu i po njoj je i poznata u cijeloj Hrvatskoj.

Tradicionalno se i u ovoj međimurskoj općini u rujnu održava festival krumpira. Nikada se profesionalno nije okušao u svojoj struci KV automehaničara i KV vozača, osim za potrebe svoga poljoprivrednog gospodarstva. Na njemu Premuš, osim glavne kulture krumpira, proizvodi i pšenicu i kukuruz, i to zbog plodoreda, te repicu za zelenu gnojidbu.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Glavna kultura na poljima Premuševih je krumpir, a još proizvode pšenicu i kukuruz zbog plodoreda te repicu za zelenu gnojidbu

Da bi uspio obraditi 50 hektara oranica i proizvesti oko 500 do 600 tona krumpira godišnje i brinuti se o svemu ostalom, pomaže mu cijela obitelj.

– Zaposleni smo starija kći Melanija i ja, dok supruga Darinka, zet Josip i mlađa kći Helena pomažu kad stignu jer imaju svoje stalne poslove – govori Božo dodajući da povremeno, kada ne stižu sami sve uraditi, uzimaju seoske radnike. Svaki posao na zemlji nema radnog vremena, pa tako ni Božin.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Premda u poljoprivredi ima dosta problema, Božo bio bi sretan da njegov unuk Josip zavoli zemlju i nastavi se baviti njome

Na imanju se uvijek ima što raditi, a kada je sezona sjetve i vađenja krumpira, Premuševi rade od jutra do mraka. Iako svjesni da uvijek može biti bolje, zadovoljni su svojim poslom. Osobito Božo koji voli zemlju i bez nje ne može zamisliti život.Planovi i želje uvijek postoje, to je sastavni dio posla, osobito ako ste ‘sam svoj gazda’, no Božo otkriva da trenutačno ne namjerava proizvodnju širiti na druge kulture.

– Nove kulture zahtijevaju nova ulaganja, za koja još nismo spremni, a za postojeće usjeve posjedujemo svu potrebnu mehanizaciju – kaže. Svu svoju proizvodnju obitelj Premuš ima ugovorenu – krumpir i pšenicu prodaju tvrtki Dodlek-Agro, a kukuruz tvrtki Toni, a nadaju se većoj proizvodnji nakon što su uveli navodnjavanje.

>>Ustaju u šest ujutro, a ljeti, kad ima najviše posla, rade i do ponoći

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije