Briga o zdravlju

Pravodobna zimska zaštita: preduhitrite kovrčavost lista breskve

Pravodobna zimska zaštita: preduhitrite kovrčavost lista breskve
Foto: Dom i vrt
1/2
11.03.2013.
u 00:55

Temeljna mjera zaštite u borbi protiv kovrčavosti lista breskve svakako je plavo prskanje u mirovanju vegetacije.

Svake godine nezaštićene breskve, u većoj ili manjoj mjeri, napada bolest kovrčavosti lista (Taphrina deformans). Pojavljuje se na breskvama na kojima nisu na vrijeme provedene mjere zaštite, osobito na okućnicama. Suočeni s intenzivnim napadom u proljeće, proizvođači nastoje riješiti problem kada se pojavi, no riječ je o bolesti koju treba spriječiti puno prije pojave prvih simptoma.

Osuše se i otpadnu

Simptomi bolesti primjećuju se na mladom lišću u proljeće (travanj, svibanj). Listovi se deformiraju, kovrčaju i postaju mjehurasti, a boja lista mijenja se u žutu, zatim u crvenu i na kraju list nekrotizira. Nakovrčani, zacrvenjeli listovi tipični su znakovi napada kovrčavosti lista breskve, no često podsjećaju na napad lisnih uši, koje su u tom slučaju vidljive unutar zakovrčanih listova. Listovi napadnuti Taphrinom osuše se i otpadaju pa kod jakih zaraza već u svibnju i lipnju stabla bresaka mogu ostati potpuno ogoljena. U povoljnim uvjetima biljka ponovno tjera listove (retrovegetacija), a novi listovi neće biti napadnuti jer nema sekundarnog širenja bolesti u voćnjaku. Ponovno listanje iscrpljuje biljku, slabije se formiraju cvjetni pupovi, mladice slabije odrvene pa je voćka zimi podložna smrzavanju.

Temeljna mjera zaštite u borbi protiv kovrčavosti lista breskve svakako je plavo prskanje u mirovanju vegetacije. Dakle zaštita se provodi preventivno, prije pojave simptoma i uopće prije kretanja vegetacije, prije svega bakrenim pripravcima. Vodite računa da tretiranje, odnosno prskanje provedete temeljito, kako bi svaki dio voćke bio prekriven bakrenim pripravkom jer bakar nije sistemik nego kontaktno sredstvo.

Prema tome, tamo gdje ga niste primijenili neće ga ni biti, a neprekrivena mjesta lako postaju izvori zaraze. Dakle, vrijeme primjene je neposredno prije vegetacije. I ne zaboravite da bakar u vegetaciji može biti fitotoksičan za breskvu, stoga je ne tretirajte bakrom u vegetaciji.

Dobro ih okupajte

Prezimljujuće oblike te bolesti suzbijte bakrenim pripravkom Neoram WG, 500 g pripravka otopite u 100 litara vode (ili 50 g u 10 l vode). Koristite veće količine škropiva kako biste voćke dobro okupali sa svih strana. 
Neoram WG je kontaktni, preventivni fungicidni pripravak koji pruža vrhunsku zaštitu uz minimalne doze primjene. Nova formulacija osigurava odličnu topivost preparata, manje prašenje kod pripreme škropiva, bolje prianjanje na biljci i odlično pokrivanje. Koristi se u dvostruko manjoj dozi, odnosno koncentraciji u odnosu na ostale bakrene pripravke jer je razvijen upravo s namjerom da se smanji potrošnja bakra po jedinici površine.

Da biste zajedno s Taphrinom suzbili i prezimljujuće oblike štetnih kukaca, kao što su lisne uši, štitaste uši, breskvin moljac i drugo, pripravku Neoram WG dodajte i mineralno ulje. Nakon otvaranja pupova bakreni pripravci se više ne smije koristiti jer mogu biti fitotoksični.

Pravodobno i kvalitetno tretiranje u razdoblju prije vegetacije najvažnija je i jedina mjera učinkovita suzbijanja kovrčavosti lista breskve. Sve kasnije mjere zaštite u vegetaciji pridonose održavanju zdravog nasada, ali bez zimskog prskanja problem kovrčavosti postaje nerješiv.

NE PROPUSTITE: Kroz ranu na mjestu orezivanja rado ulaze i gljivice

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije