PRILIKA ZA POSJET PRIRODI

Povodom 66. obljetnice NP Paklenica slobodan ulaz posjetiteljima

NP Paklenica
domosfera.hr
16.10.2015.
u 15:04

U nedjelju i ponedjeljak prošetajte predivnim nacionalnim parkom i uživajte u prirodnim ljepotama sasvim besplatno

Nacionalni park Paklenica ove godine obilježava 66 godina od proglašenja, a tim povodom u nedjelju i ponedjeljak, 18. i 19. listopada, svi posjetitelji imaju slobodan ulaz.

Paklenica je zbog svojih prirodnih ljepota, izuzetnih geomorfoloških oblika i veličanstvenih šuma, proglašena nacionalnim parkom 19. listopada 1949. godine.

Prostire se na površini od 95 četvornih kilometara, po južnim obroncima Velebita, ispod najviših vrhova - Vaganskog vrha (1757 metara) i Svetog brda (1753 metara). Prepoznatljiva obilježja NP Paklenica su autohtone šume crnog bora, nekoliko tipova bukovih šuma i duboki kanjoni s potocima - bujičnjacima Velika i Mala Paklenica.

Kako bi se podignuo turistički potencijal lani je realiziran projekt uređenja nove pješačke staze uz istočnu stranu potoka Velika Paklenica vrijedan 1,25 milijuna kuna.

No, najveće ulaganje je Posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenica" čija se vrijednost procjenjuje na 40 milijuna kuna. Dosad je u radove na tunelima, koje je pedesetih godina prošloga stoljeća izgradila bivša Jugoslavenska narodna armija (pretpostavlja se za sigurnosne potrebe Josipa Broza Tita), uloženo gotovo 20 milijuna kuna.

Trenutačno su u tijeku radovi vrijedni gotovo deset milijuna kuna, a preostalih deset milijuna potrebnih za dovršetak projekta planira se povući iz EU fondova.

Cjelokupni tekst pročitajte na portalu Domosfera!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije