ISKORISTITE DAROVE PRIRODE

Oživite svoj dom i očistite zrak eteričnim uljima

Shutterstock
09.05.2017.
u 08:02

Iako su mnogi skloni mišljenju kako su eterična ulja samo "mirisne vodice", ona sadrže aktivne tvari jednako kao i sve biljne droge te treba obratiti pažnju na njihovo pravilno korištenje

Proljeće je vrijeme buđenja prirode. S lijepim vremenom nam se otvara cijeli novi svijet biljaka, no one sa sobom donose i drugu stranu medalje: alergije. Tko se barem jednom borio s alergijskim rinitisom, kašljanjem, kihanjem i suzenjem očiju zbog peluda isličnih alergena zna da provjetravanje doma treba ograničiti. U tom slučaju zrak valja održavati čistim i svježim, a to najlakše možete postoći uz pomoć difuzera i eteričnih ulja.

Iako su mnogi skloni mišljenju kako su eterična ulja samo "mirisne vodice", ona sadrže aktivne tvari jednako kao i sve biljne droge te treba obratiti pažnju na njihovo pravilno korištenje. Odaberite samo kvalitetna i čista ulja od provjerenih proizvođača kako biste osigurali dobrobiti aromaterapije u svom domu i za svoje zdravlje.

Foto: screenshot/facebook

Među popularnijim pročišćivačima zraka ubrajaju se zimzelene biljke, citrusi, drvenasta eterična ulja te začini. Uz to što će nam olakšati disanje i pročistiti zrak, eterična ulja nam mogu probuditi um, koncentraciju ili nas odvesti u daleki svijet maštanja. Tko može odoljeti mirisu bakine savijače s jabukama i cimetom ili božićnim medenjacima s cimetom?

Mješavima citrusnih mirisa pomaže pokrenuti nas, ali istodobno i da se lakše obranimo od letargije i malaksalosti. Sjajna protualergijska ulja su ulje metvice, čajevca, bora, kamilice, lavande i eukaliptusa. Ako se želite opustiti, koristite kapi ulja lavande, ruže ili sandalovine. Moždane vijuge pokrenite uz pomoć cimeta, grejpa, metvice i eukaliptusa.

Miris koji neodoljivo podsjeća na Božić, a istovremeno sjajno osvježava prostor možete dobiti miješanjem kapi cimeta, muškatnog oraščića, limuna, klinčića i naranče.

Foto: screenshot/facebook

Stimulirajući miris zimskog zelenila možete stvoriti uz pomoć eteričnih ulja koja podsjećaju na šumu: pomiješajte nekoliko kapi ulja čempresa, iglica jele, cedrovine s uljem naranče.

Mješavine eteričnih ulja koristite u aroma-lampi s lučicom ili električnom difuzeru mirisa. Difuzer je praktičniji i učinkovitiji način za djelotvornost eteričnih ulja jer ne zahtjeva vodu i ne grije ulja, stoga i ne mojenja njihovu kemijsku strukturu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije