Životna priča

Ovo je predivan vrt umirovljenog branitelja: Ovdje pronalazim mir!

Ovo je predivan vrt umirovljenog branitelja: Ovdje pronalazim mir!
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/10
09.10.2013.
u 13:59

Iako je ljepši kad sve procvjeta, vrt pobjednika Darija Kocbeka privlači pozornost i u jesen

Japanski vrt s tri jezerca iza kuće Darija i Nevenke Kocbek u Turčinu kod Varaždina privlači svojom ljepotom u svako godišnje doba. Dodamo li i prekrasan ulični dio okućnice, s brojnim brižno njegovanim topiarijima, sasvim je razumljivo zašto su Kocbeki pobijedili u nagradnom natječaju Vrtna čarolija. Svoju električnu kosilicu Dario je odmah "zaverglao" i proučio kako će njome manevrirati.

– Ma ide kao navođena maljutka! – našalio se, a u njegovoj šali ima i više nego "malo istine". Naime, umirovljeni je branitelj, dragovoljac s pet godina ratnog staža. Operator je prve i druge generacije protuoklopnih raketnih sustava, tj. vođenih raketa maljutki. Ratni vihor obilježio mu je budući život.

Javori najdraži

– Obolio sam od PTSP-a i uređenje okućnice i japanskog vrta moja je terapija. Sve te strahote koje sam preživio želio sam maknuti od sebe. Ovo je moj mir – priča nam Dario i sa suprugom Nevenkom vodi nas iza kuće gdje je ono pravo, prekrasni japanski vrt.

– Japanskom vrtu uvijek treba pažnje, uvijek je živ. U svibnju bukne i najljepši je, ima najviše cvjetova. Imamo trinaest rododendrona, svih vrsta i boja, a kad ocvatu, ostanu zimzeleni grmovi. Tu je zatim šest azaleja te sedam dlanolisnih javora, koji su naš favorit. Na javorima se najbolje vidi dinamika japanskog vrta, koliko su nevjerojatne promjene boje i strukture lišća ovisno o godišnjem dobu – pričaju Dario i Nevenka. A početnu su ideju pronašli na internetu. Jezerca je Dario sam izradio, iskopao je jame, izbetonirao nepravilno dno, a rubove obložio kamenjem povezanim mješavinom zemlje s malo betona. Svaki je bazen zatvoreni sustav u kojem pumpa stalno vrti vodu. U vrtu od 120-ak metara četvornih ima i šimšira i bonsaija, koje su vidjeli na interneta i počeli njegovati prije dvije godine.

– Kod bonsaija je najvažnije strpljenje. Svake dvije godine treba ga izvaditi iz posude, skratiti mu korijen za 30 posto i staviti svježu zemlju – kaže Dario te dodaje da danas nije problem nabaviti biljne materijale. Ima ih, kaže, svaki bolji vrtni centar. Na proljeće bilje obvezno prihrane mineralnim gnojivom. Preparatima ga štite od ušiju, pepelnice i drugih nametnika, a biljke kojima je to potrebno orežu da zadrže željeni oblik. Dariju su najpraktičnije škare za striženje ovaca. Kako je uz kosilicu dobio i Stihlove škare za orezivanje, jedva čeka da ih isproba.

Treba strpljenja

– Japanski vrt, osim po bilju, specifičan je po kamenu i vodi. Kamen označava vječnost, voda život, a bilje daje kompaktnost cijelom vrtu – pričaju supružnici, u čijem vrtu žive i kornjača Biserka, crveni karasi u jezercima, mačka koja s njih pije vodu, pekinezer i ptičice koje dolaze u kućicu izrađenu za njih. U kući im je, šale se, prava Amazonija. Imaju čak četiri akvarija. S prozora dnevne sobe lijep je pogled prema uličnoj strani okućnice, na travnjak i topiarije, koje su, treba li spominjati, naučili izrađivati putem interneta. Riječ je o umijeću šišanja drveća u razne oblike. Kocbeki uglavnom orezuju tuje i najviše vole geometrijske oblike, za koje je potrebno dvije do tri godine truda.

Viking kosilica za pobjednika natječaja

Svoj japanski vrt Nevenka i Dario Kocbek počeli su uređivati prije 12 godina. Svaki dan, od proljeća do jeseni, "prčkali" bi po njemu dva do tri sata. No, prije godinu-dvije dobio je svoj današnji oblik i njegovo održavanje postala je rutina, koju tek ponekad "razbiju" nekim novim idejama. U tu njihovu rutinu ipak će dobro doći nagrada koju su osvojili na natječaju Vrtne čarolije u kolovozu, Viking ME 340 električna kosilica.

To je ujedno posljednja nagrada koju našim čitateljima ove sezone daruje Unikomerc uvoz, generalni zastupnik Viking i Stihl proizvoda za Hrvatsku.

NE PROPUSTITE: Vlasnik polja konoplje: Morat ću uništiti stabiljke vrijedne 20.000 eura

Iskoristila je svaki centimetar zemlje i evo što je dobila!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije