povoljno i chic

Ove 4 sobne biljke apsolutni su hit, a jedna od njih upravo sad raskošno cvate

ljekovito bilje začini
Thinkstock
14.10.2021.
u 07:27

Bez obzira jeste li ljubitelj lisnatih biljaka ili sakupljač kaktusa činjenica je da su biljke postale vrlo važan dodatak interijeru

Dizajneri interijera kažu da, ako želite brzu promjenu u domu, a imate na raspolaganju skroman budžet, valja uložiti u biljke, točnije zelenilo jer će na taj način prostor momentalno  živnuti. Bez obzira jeste li ljubitelj lisnatih biljaka ili sakupljač kaktusa činjenica je da su biljke postale vrlo važan dodatak interijeru. Ako želite ažurirati svoju kolekciju, uložite u neku od ove tri biljke koje su hit ove sezone. Ispunjavanje naših domova i vrtova biljkama i cvijećem najbolji je način da stvari izgledaju u trendu, a istovremeno pomaže u povećanju raspoloženja i produktivnost. Dakle, u koje biljke trebamo ulagati kako bismo osvježili svoje domove?

Foto: pixabay

Jedna od najboljih opcija svakako je Monstera Deliciosa koju kod nas često zovu Filodendron, iako ona ne spada u vrstu filodendrona. Ova biljka raste u tropskim prašumama u južnom Meksiku, južno od Kolumbije, a često se uzgaja kao ukrasna sobna biljka. Monstera ima prepoznatljive rascijepljene listove koji izgledaju predivno u svim svojim oblicima. Ako joj uvjeti odgovaraju, narast će do pet metara dugačku lozu sa brojnim zračnim korjenima.

Begonia Maculata također je dobra izbor. To je zimzelena biljka iz porodice Begoniacaea s izraženim bijelo-srebrnim točkama na listovima zbog čega je poznata i kao Polka dot begonia. Mnogobrojni veliki, s gornje strane tamnozeleni, a s donje strane crveni listovi izgledaju poput krila, te izrastaju iz drvenastih stabljika. Najčešće cvjeta od kasne zime do proljeća, prozračnim bijelim cvjetovima smještenim na crvenkastim stapkama. 

Foto: Tyre Extinguishers

Alokazija je vrlo popularna sobna biljka zbog svog atraktivnog izgleda, ali je vrlo važno, bez obzira koliko atraktivna alokazija bila, ne zaboraviti da je to otrovna biljka. Sok biljke iritira sluznicu i kožu, pa cvijet držite na sigurnoj udaljenosti.

Foto: Flora magazin

Tu je i Ixia maculata,atraktivna trajnica s lukovicom. Listovi su joj poput listova trava, većinom su četiri. Cvjetovi su skupljeni u guste i uspravne cvatove oblika klasa. Zatvaraju se noću i za jako oblačna dana. Cvatu oko tri tjedna. Što su stariji, cvjetovi se šire i sve više poprimaju oblik zvijezde. Nakon cvatnje biljku treba podrezati do ispod donjih cvjetova. Sadnju lukovica u umjerenim područjima treba obaviti u listopadu i studenome na 20 cm dubine. Ako želite da vam Ixia cvjeta u kući, trebate njezine lukovice sredinom rujna do kraja listopada posaditi u mješavinu pijeska i listovke te ju staviti u prilično mračnu prostoriju (podrum) na temperaturu od oko 70C. Ne smije se zalijevati sve dok ne potjera izdanke. Tada pažljivo zalijevati dok se ne pokažu cvjetni pupovi i ranija zimska cvatnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije