neuništiva

Japanska dunja - cvjetni grm otporan na apsolutno sve uvjete

japanska dunja
Flora magazin
23.04.2023.
u 07:00

Dunja je listopadni trnoviti grm koji se uzgaja zbog prekrasnih jednostrukih ili dvostrukih cvjetova raznih boja: žarkocrvene, ružičaste, bijele, narančaste, koraljno crvene i crvene

Japanska dunja je podrijetlom iz istočne Azije. Pripada porodici ruža, Rosaceae. Dunja je listopadni trnoviti grm koji se uzgaja zbog prekrasnih jednostrukih ili dvostrukih cvjetova raznih boja: žarkocrvene, ružičaste, bijele, narančaste, koraljno crvene i crvene.

Foto: Flora magazin

Cvatnja je u rano proljeće, prije listanja. Grm naraste od 100 do 150 cm visine. Pogodan je za sadnju živica, u skupinama ili pojedinačno u velikim, ladanjskim vrtovima. Listovi su joj ovalno duguljasti, sjajni, tamnozelene boje.

Japanska dunja nije zahtjevna za uzgoj. Odgovara joj svako tlo, voli osunčan položaj. Razmnožava se sjemenom, reznicama, povaljenicama ili cijepljenjem od ljeta do jeseni. Potrebno ju je redovito orezivati nakon cvatnje. Postrane grane orezuju su na 2 do 3 pupa, dok sve preguste grane treba prorijediti i oblikovati grm da se vide svi cvjetovi. Ako zimi želimo uživati u cvatnji japanske dunje, odrežite nekoliko grančica s pupovima, unesite u toplu prostoriju i stavite u vazu s vodom. Ubrzo će procvasti.

Foto: screenshot/facebook

Primjena: za gredice, za uzgoj u posudama, za sadnju u skupinama i pojedinačno u ladanjskim vrtovima, za živice, za rez. Napomena: Japanska dunja nije zahtjevna za uzgoj. Odgovara joj svako vrtno tlo i otporna je na zimu, hladnoću i vrućinu. Redovito ju treba orezivati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije