Ljekovita biljka

Ova biljka pomaže kod reume, ali i zubobolje!

Ova biljka pomaže kod reume, ali i zubobolje!
Dom i vrt
25.11.2013.
u 00:00

O biljci boga Apolona piše naš suradnik, homeopat Ivan Lesinger

Ime bunika dobiva po mjestu rasta i to najčešće na bunjištima, a u prošlosti se rabila kao biljka za vračanje. U grčkoj je nazivaju apollinarix, biljka boga Apolona. Dioskorid u “De Materia Medica”, opisuje njezino ljekovito djelovanje, a zabilježena je i u Homerovoj Odiseji. Rado je korištena kao halucinogena biljka u ritualima šamana te kao zaštita od uroka. Bunika je biljka planeta Saturna.

Cijela je biljka jako otrovna te pri uporabi zahtijeva liječničku konzultaciju, a kod trovanja brzu liječničku intervenciju. Kao i kod svake otrovne biljke, pravila za upotrebu u liječenju su ista – samo uz liječničku konzultaciju i kontrolu uzimanja. Bunika se u pučkoj medicini preporučuje za masažu bolnih mjesta (analgetik) jer otklanja bolove (reumatizam, išijas), za neurozna stanja koja dovode do histerije ili hipohondrije, za liječenje alkoholizma i posljedica alkoholizma kao što su buncanje i ludilo, za uspavljivanje i umirenje (čaj od suhih listova), tegobe porodilja, porode praćene drhtanjem i grčenjem, grčeve mišića jednjaka, želuca, mjehura, i to naročito kod starijih osoba, reumatske bolove, i to naročito za reume živca.

Koristi se za liječenje bolesti oka, za ozljede rožnjače, kako ne bi došlo do upale, za liječenje raznih bolnih stanja, Parkinsonove bolesti, i to za umirenje drhtanja i krivljenja lica, neuralgije živca, nesanice, bolova kod bubrežnih kamenaca, tegoba kod teškog disanja te nadražaja zbog kašlja (astmatične cigarete). Sjemenke bunike (Semina Hyoscyami) rabimo, kao i listove, za tegobe bolesti maternice. Dim paljenih sjemenki smanjuje zubobolju. Vrući oblozi od lista bunike kuhanog u vinu smanjuju upalne otekline dojki kod porodilja, bolna stanja kod gihta, zglobova, išijasa te raznih drugih upalnih oteklina i bolova. Najprikladnija primjena bunike za liječenje svakako je izrada bunikina ulja (Oleum Hyoscyami) koje dobivamo kuhanjem lišća u maslinovu ulju. Ulje bunike rabimo za masaže bolnih mjesta (neuralgije, reume, gihta). U literaturi zapadne pučke medicine bunika se rabi za liječenje astme, alkoholizma, bolova uha, bolesti krvi, bolesti oka, delirijuma, drhtanja, eklampsije, grčeva želuca, crijeva i mjehura, halucinacija, histerije, hipohondrije, izbacivanja krvi, kočenja mišića, kašlja, neuralgije, Parkinsonove bolesti, posrtanja u hodu, padavice, srčanih bolesti, živaca, za regulaciju pulsa itd. Lišće bunike je sastavni dio mješavine za proizvodnju cigareta protiv astme. U nedostatku dobrog i provjerenog recepta, radije rabite buniku izvana, a unutarnju primjenu prepustite liječniku. Zbog svega, preporučujem vam homeopatski lijek Hyoscyamus.

Usporedimo li buniku i velebilje, bunika je manje otrovna, ali ima gotovo iste simptome trovanja – širi zjenice, suši usta, usporava rad srca, uspavljuje i djeluje na mozak iritantno, klonulost i trzanje mišića, razne smetnje u govoru i pamćenju, dubok san i kljenut srca te smrt. Bunika se rabi kao analgetik, antihisterik, antineuralgik, antireumatik, antispazmodik, antitusik, diuretik, hipnotik, narkotik, opijat, sedativ.

Crna bunika Hyosciamus - Hyos. (Hioscyamus niger)

Ključne riječi: Hiper - seksualnost, ekshibicionizam, ekstrovertiranost, govorljivost, sumnjičavost, ljubomora

Na mentalnoj razini slika Hyosa izražava stanje u kojem dominiraju hiperseksualnost osobe koja nastoji izazvati šok kod drugih osoba jer u tome jednostavno uživa jednako kao da ima seksualni odnos. Ako se uđe dublje u sliku lijeka, to jest u njezin razvoj, vidljivo je da osoba u početku ima luckaste ideje koje su ponajprije smiješne i intrigantne.
U daljnjem razvoju postaju te ideje nasilne i agresivne. Prema partneru postoji pojačana ljubomora praćena stalnim sumnjama, koja se razvija do uporabe sve većeg besramnog i šokantnog ponašanja praćena besramnim psovkama, govorom, osobito pred većim brojem osoba, publike, pred kojom se u konačnici i razgolićuje. Ekshibicionizam i ekstrovertiranost postaju svakodnevna pojava.
U djece ponašanje je nekontrolirano i luckasto, popraćeno psovkama, bijesom, diranjem genitalija, gestikulacijama rukama i razgovorima o seksu kako bi šokirali što više osoba.
Na fizičkoj razini vidljivi su ritmični pokreti, gestikulacije, titranje mišića, konvulzije, nesanice, noćne more, masturbacija (djeca), vrtoglavica, napadi bijesa, nemir, koma, delirij...

Suhi listovi

U pučkoj medicini suho lišće se dodaje cigaretama 1 g na 10 g duhana za astmatičare

Tinktura za navedene bolesti

200 g listova i vrhova u cvatu, 1 litra 60 % alkohola

Priprema: Natapamo bilje u alkoholu 30 dana i procijedimo.
Uporaba: Uzimamo 1-3 puta na dan po 5 kapi razvodnjeno vodom u omjeru 1:10

Čaj za navedena oboljenja

1 žličica od kave usitnjenih listova, 2 dl vode
Priprema: Bilje prelijemo vrućom vodom, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo.
Uporaba: Uzimamo 1-2 šalice čaja na dan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije