Ljekovita biljka

Ova biljka pomaže kod problema s mjehurom!

Ova biljka pomaže kod problema s mjehurom!
Foto: Dom i vrt
1/3
09.11.2013.
u 07:15

O ljekovitosti brusnice,njezini antibiotskim i diuretičkim svojstvima, piše homeopat i autor knjiga Ivan Lesinger

Brusnica, Vaccinum vitis idaea L., amiliae Ericaceae - Porodica Vrijesova, Ljekarnički naziv – Folia Vitis – idaeae. Druga imena. Borovnica crveno zorna, brašnjača, brosnica, brusnik, crvena borovnica, gorenk, medvjeđe grožđe.

Velika je istina da čovjek spoznaje životne nedaće tek kad ga snađu, ali je i velika istina da o svome zdravlju čovjek mora stalno brinuti, primjenjivati spoznaje o načinima čuvanja svoga zdravlja. Nažalost mali je broj onih koji tako i postupaju. Moji generacijski prijatelji najčešće mi se obraćaju s pitanjima vezanim uz mjehur i prostatu. Možete zamisliti kako me bijelo pogledaju kad im uz čajnu mješavinu preporučim dijetu s marmeladom ili sokom od brusnice, a za tegobe prostate svakodnevni obrok koštica od bundeve. Većini to izgleda smiješno i neozbiljno. No današnja znanstvena istraživanja potvrđuju djelotvornost stoljetnih recepata pučke medicine i ljekovita svojstva brusnice.

Najljekovitiji sastojak brusnice je arbutin koji djeluje kao antibiotik i diuretik, a nalazi se u listovima brusnice. Stoga pripravci od listova brusnice imaju široku primjenu u liječenju: infekcija s kandidom, upala izazvanih bakterijama u urinarnom traktu, naročito E, Coli, kroničnog katara i drugih bolesti mjehura te kamenaca, pijeska i ciste na mjehuru, upale bubrežne nakapnice i infekcija mokraćnih puta (uroantiseptik ), koje smiruje, relaksira nervni sustav i pojačava apetit, gljivičnih oboljenja, svih vrsta proljeva, šećerne bolesti – dijabetesa, bolesti krvi. U pučkoj medicini koristi se za istjerivanje pijeska i kamenaca u bubregu i mjehuru, gihta, kašlja, krvarenja, a preventivno za dezinfekciju urinarnog trakta, tegoba jetre...

Plod brusnice koristi se u liječenju raka dojki, i to tako da se oblozi od svježe ubranih i izgnječenih plodova stavljaju na oboljelo mjesto. U zdravoj prehrani brusnica ima zapaženo mjesto kao antioksidans ali i u dijeti i terapiji težih oboljenja kao što su rak debelog crijeva i rak dojke. Znanstvena istraživanja na životinjama pokazuju da brusnica zaustavlja širenje metastaza, obnavlja stanice odgovorne za vid, te snizuje razinu šećera u krvi.

Napitak od praška suhih plodova brusnice u pučkoj medicini koristi se za gašenje žeđi i smanjivanje vrućice. U gemo-terapiji od pupova brusnice priprema se ekstrakt koji pomaže pri tegobama s crijevima, kao što su kolitis, Coli bakterija, proljevi i zatvori te u liječenju infekcija mjehura, arterioskleroze, hipertenzije, fibroma maternice, artritisa i artroze u osoba starije dobi.

Brusnicu rabimo kao; adstrigent, analgetik, antibiotik, antidiaorik, antiinflamatorik, antipiretik, antireumatik, antiseptik, antiskorbut, antispazmatik, diuretik, hemostatik. Kontraindikacije. Čaj od brusnice može izazvati lakše tegobe osobama sa slabim želucem, čirom na želucu, te osobama sa žučnim smetnjama i slabom jetrom.

Rakija protiv proljeva, za osvježenje

250 g svježih brusnica, 1 l dobre rakije

Priprema: Plodove brusnice preliti litrom rakije i nakon mjesec dana procijediti
Uporaba: Popiti malu čašicu rakije ujutro natašte ili preko dana, po potrebi.

Vino

Priprema se na isti način kao vino od borovnice

Priprema: Prašak dobivamo mljevenjem osušenih suhih plodova borovnice
Uporaba: Jedna kavena žličica praška brusnice dovoljna je za čašu osvježavajućeg napitka. Napitak ima lijepu crvenkastu boju.

Čaj

30 g lista brusnice, ½ l vode

Priprema: Listove kuhati u pola litre vode dok voda ne ispari do pola. Malo ohladiti i dodati žlicu meda

Uporaba: Uzimati do tri šalice čaja na dan. Posebno se preporuča za otklanjanje pijeska u bubregu i mjehuru, protiv mokrenja u krevetu, gihta, reume, oboljenja dišnih organa, a kako pospješuje znojenje preporuča se kod groznice i gripe.

Marmelada
Za pojačavanje apetita

Marmelada od brusnice izvrsno je jelo i dobar antioksidans. Pojačava apetit, a koristi se i za zaustavljanje proljeva. Ako marmeladi od brusnica dodamo mrkve i jabuke, dobit ćemo vrlo ljekovitu vitaminsku marmeladu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije