Ljekovita biljka

Ova biljka pomaže kod migrene i išijasa!

Ova biljka pomaže kod migrene i išijasa!
Foto: Dom i vrt
1/3
04.11.2013.
u 12:00

O ljekovitosti bršljana, simbola radosti i ljubavi, piše homeopat i autor knjiga Ivan Lesinger

Bršljan, Hedera helix L., Familiae araliaceae, porodica bršljanki. Druga su mu imena barsijan, beštran, bršljen, brštan. Rijetko koja biljka ima toliko naziva i simbola. U prošlosti bila je simbolom besmrtnosti, životne snage i radosti kod starih Grka, a pjesnicima simbolom vječne ljubavi i odanosti.

Dioskurid bršljan rabi kao lijek za sve bolesti, pučka medicina rabi plod za brže dobivanje menstruacije, a sok kao sredstvo protiv ušiju.

Budite oprezni

Bršljan je biljka izvanrednih ljekovitih svojstava, ali se mora koristiti uz najveći oprez (plod) i pridržavanje uputa fitoterapeuta. Naglašavam antikarcinomno, antioksidativno te antimutageno ljekovito svojstvo biljke u primjeni liječenja različitih tegoba.

U unutarnjoj primjeni koristi se u liječenju oboljenja dišnih organa, kao što su astma, kašalj suhi, hripavac, bronhitis, prehlade, kronične opstruktivne bolesti pluća, skrofula, grčeva, kao što su spazmatički bronhitis i grčevi glatkih mišića, bolesti jetre i žuči, krvnih žila (vena), bubrega, mjehura i mokraćnih putova (pijeska i kamenaca), jakih i neredovitih menstruacija, bijelog cvijeta i krvarenja, vodenih bolesti, kroničnog katara pluća, želuca i crijeva (čireva, parazita), slezene, upale uha, otrovanja pesticidima i posljedica radioaktivnog zračenja, reumatskih oboljenja, kožnih oboljenja, polipa u nosu (sok) te za detoksikaciju cijelog organizma.

U vanjskoj primjeni bršljan se rabi za liječenje čireva i oteklina, teških opeklina, reumatskih teškoća, rahitisa, gihta, bolova različitih uzroka, kao što su migrena, neuralgija i išijas, kožnih infekcija nakon uboda insekta ili ugriza otrovnih životinja, žuljeva, gnojnih rana koje teško zacjeljuju, otečenih nogu, škrofuloze te za odstranjivanje ušiju, gnjida, grinja, gljivica, a koristi se i kod oštećenja živaca (neuropatija).

Nije za alergičare

Svježi sok iz stabljike dobar je afrodizijak, a ušmrkan u nos liječi polipe. Bršljan je poznata biljka u kozmetici lica i tijela. Oblozi od lišća bršljana s uspjehom se primjenjuju u liječenju celulita i raznih kožnih nečistoća. Zgnječeni list u obliku kaše stavlja se na kurje oko. Smola koja curi iz starijeg stabla u pučkoj se medicini rabi kao afrodizijak. Kontraindikacije – ne preporučuje se uporaba trudnicama te osobama osjetljiv na kontakt s biljkom te kod alergičara. Bršljan se rabi kao afrodizijak, analgetik, anticelulitik, antikarcinogen, antimutagen, antineuralgik, antioksidans, antireumatik, antitusik, antimikocid, dermetik, diuretik, ekspektorant, emenagog, hemostiptik, holagog, kozmetik, mikocid, purgativ, sedativ, sekretolitik, spazmolitik.

Čaj

2 jušne žlice svježih nasjeckanih listova, litra vode

Priprema: listove preliti vrelom vodom, poklopiti, nakon 10 minuta procijediti

Uporaba: piti tri šalice čaja dnevno, može i zaslađenog medom, prije jela.

Čaj za dišne organe i dekontaminaciju

1 svježi list, 1/2 l bijelog vina

Priprema: list kuhati pet minuta u vinu, poklopiti, pustiti da odstoji pola sata i procijediti.

Uporaba: piti tri puta dnevno po jednu malu čašicu prije jela.

Čaj za mokraćne i dišne organe, žuticu, vodene bolesti, želudac i crijeva

2 jušne žlice usitnjenog suhog lista, 1/2 l bijelog vina

Priprema: bršljan kuhati 5-10 minuta u vinu, poklopiti i nakon pola sata procijediti.
Uporaba: piti jednu malu čašicu tri puta dnevno, prije jela

Čaj za liječenje bolova i celulita, protiv nametnika, za obloge i grgljanje

1 šaka suhog lišća, litra vode

Priprema: lišće kuhati oko 5 minuta, poklopiti i nakon pola sata procijediti.

Uporaba: ispirati oboljele dijelove tijela, pripremati obloge, grgljati, ali ne progutati.

Oblozi za bolne migrene, išijas, neuralgiju

200 grama listova, 1 litra vode

Priprema: lišće kratko prokuhati u vodi.

Uporaba: još tople listove i namočenu gazu stavljati na bolna mjesta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije