LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Otkrivamo formulu za uspješan uzgoj živice, najljepše ograde koju možete imati

Zelene ograde treba redovito održavati i obrezivati da bi biljka dobila na prozračnosti, gustoći, svjetlosti te kako bismo potaknuli njezin rast i potom je lijepo oblikovali
09. travnja 2020. u 07:00 0 komentara 25306 prikaza
zelene ograde
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Održavana zelena ograda oku je vrlo ugodna, daje osjećaj privatnosti i zaštićenosti ograđenom zemljištu te učinkovito smanjuje buku i nečistoću koja, primjerice, dolazi s ulice. No, oko zelene ograde valja se potruditi.

Prvi je korak priprema zemljišta i ona se ne razlikuje bitno, bez obzira sadi li se lovor-višnja, tuja, tisa, šimšir ili živica. Ovisno o veličini biljaka potrebno je dobro prorahliti tlo predviđeno za sadnju, odnosno usitniti zemlju kako bi korijen biljke pri rastu imao manji otpor i lakše preuzimao hranjiva iz tla. Biljke se sade na dubinu na kojoj su i rasle prije presađivanja – preporučuje Zdenko Grbavac iz rasadnika ZEGRA dodajući kako biljke za žive ograde uglavnom imaju veću lisnu masu što zahtijeva i hranjivije tlo. Stoga je prije sadnje dobro pomiješati kompost ili neko drugo gnojivo sa zemljom.

zelene ograde | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Prihrana biljaka
Da bi zelena ograda bila lijepa i bujna, preporučljivo je svake godine barem jednom prihraniti biljke. Preporuka stručnjaka je da se to čini u ožujku i svibnju s manjom količinom. Zdenko Grbavac savjetuje:

Ne smije se pretjerati s gnojivom jer višak, pogotovo umjetnog gnojiva, čest je uzrok sušenja biljaka. Prepoznajemo ga obično tako da cijela biljka ravnomjerno gubi boju, odnosno osuši se bez obzira na redovno zalijevanje.

Prije odluke koju vrstu izabrati za zelenu ogradu treba ispitati kako biljke podnose niske temperature. Tuje, tisa, kalina, grab i šimšir jako dobro podnose i temperature 20 stupnjeva ispod ništice.

Štete obično nastaju kad nakon zatopljenja i početka kolanja biljnih sokova naglo dođe do većih zahlađenja, no štete se daju lako sanirati – dodaje Grbavac upozoravajući kako je jedino lovor-višnja nešto osjetljivija na kasne mrazeve, no i ona se oporavi jer obično stradaju samo vršni izboji.

Više se sadi u priobalju jer dobro podnosi sol. U prvoj godini nakon sadnje posebno je važno zalijevanje. Tek kad biljka sama razvije svoj korijen tijekom prve godine nakon sadnje, možemo smanjiti zalijevanje.

Preporuka je zalijevati rano ujutro ili kasno navečer. Još bolje je rješenje kap po kap preko noći (jednom do 2 puta tjedno ljeti).

zelene ograde | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Bolje su veće sadnice
Zdenko Grbavac naglašava da je iz njegova iskustva za mladu sadnicu tijekom prve godine najpogubnija prekomjerna prihrana i nedostatak vode, pogotovo tijekom prve godine nakon sadnje. Preporuka je ne kupovati malene sadnice jer su samo prividno jeftinije od preporučljivih veličina. Male sadnice vrlo lako stradaju od životinja, a često ih zaguši i korov.

pospremanje čist dom U domu zaboravljamo očistiti ove 23 stvari, koliko ih je na vašoj listi? savjet plus Pet genijalnih prijedloga za uređenje doma, čak i ako ste u izolaciji! S dizajnerskim potpisom vrt prepišite Pet ideja da unaprijedite svoj vrt za vrijeme izolacije, bez da potrošite i jednu lipu

 

Reznice i sadnice

Ukorijenjene reznice biljaka za živu ogradu ne nalaze se često u prodaji, osim jednogodišnjih ukorijenjenih reznica tuje smaragd. Cijena je obično 4-8 kn/kom za biljke veličine 10-15 cm. Takve reznice treba uzgajati još 2 do 3 godine da bismo dobili veličinu pogodnu za sadnju na mjestu na kojem želimo imati živu ogradu, tj. barem 50-80 cm.

Preporuka je da reznice ne dodiruju jedna drugu. Ovisno o vrsti to znači 3-5 cm razmaka. Što je razmak veći, to je manja mogućnost da se moguća zaraza bolestima prenese s jedne biljke na drugu. Sadnice sadimo na 30 cm razmaka.

Gnojidba

Za tuju, tisu ili lovor-višnju veličine 1 m preporučljiva količina je 20-30 grama NPK gnojiva 15-15-15 po stablu. Moguća je i folijarna prihrana, no vrlo je bitno pravilno odrediti količinu gnojiva prema uputi. Da biljku ne tjeramo na kasni rast, ne preporučuje se prihrana nakon srpnja. Izuzetak su gnojiva koja su predviđena za poboljšanje korijena.

Ukorjenjivanje reznica

Obično traje od 4 tjedna pa sve do 10-12 tjedana za neke vrste crnogorice. Obično je potrebno godinu dana da se reznice dobro formiraju i budu spremne za presađivanje. Vrlo se lako ukorjenjuje Ligustrum ili kalina i obična tuja. Postotak ukorjenjivanja može se povećati primjenom hormona za ukorjenjivanje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.